Bojan Pajtić Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu, Bojan Pjaitć, napisao je na društvenoj mreži X da predstavnici građanske opcije nemaju razloga da budu razočarani ishodom izbora, te da je važno da koalicija "Srbija protiv nasilja" izađe u istom formatu na lokalne izbore koji se održavaju na proleće. Pajtić je dodao da bi i desnica, nakon ovih izbora, morala da se ujedini.

PROČITAJTE JOŠ...

“Građanski” birači nemaju razloga za razočarenje. SPN je, praktično, animirala sve potencijalne glasače te opcije, što je u Srbiji do 25 odsto. U 2016-oj je to bilo svega 15-ak posto. Kao što smo govorili, problem je rascepkanost desne opcije, kojoj je, zbog zbunjenosti birača “uleteo” Nestorović, ističe Pajtić.

On dodaje da bi ishod izbora bio drugačiji da je desna opcija učinila isto što i leva.

„Da je desna parlamentarna opozicija učinila ono što i leva, u Bg ne bi bilo dileme da opozicija ima većinu, a u Srbiji bi u zbiru opozicija imala oko 40 odsto. Ovo je recept sa lokalne izbore na proleće: SPN u istom formatu, desna opozicija takođe na jednoj listi“, istakao je Pajtić.

Kako su izgledali rezultati

Na parlamentarnim izborima, na osnovu obrađenih rezultata sa 7.842 od 8.273 biračka mesta, SNS je osvojio 46,86 glasova, dok je lista „Srbija protv nasilja“ osvojila 23.36 odsto.

Lista Branimira Nestorovića osvojila je 4.68 odsto, lista NADA 5,02, dok je koalicija „Nacionalno okupljanje“ osavojila 2,79.

S druge strane, podaci CESID-a pokazuju da lista „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ osvojila je 38,7 odsto glasova na beogradskim izborima i time dobila 48 mandata u gradskoj skupštini, od mogućih 110.

Kako se navodi na sajtu Cesid-a to su podaci urađeni na osnovu 77 odsto obrađenog uzorka.

Lista „Srbija protiv nasilja“ osvojila je 34,7 odsto glasova, odnosno 43 mandata.

Miroslav Aleksić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Koalicija NADA, kako se navodi, imaće sedam mandata, zahvaljujući osvojenih šest odsto glasova.

Sledi lista „MI – glas iz naroda, Aleksandar Jerković“ sa 5,3 odsto glasova i šest mandata. Lista oko socijalističke partije Srbije osvojila je 4,8 odsto glasova i šest mandata.

Ostali učesnici izbora za Beograd ostali su bez mandata, navodi Cesid/Ipsos.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare