Petar Petković
Petar Petković Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da je presuda poslaniku Srpske liste Ivanu Todosijeviću od dve godine zatvora, koju je potvrdio Apelacioni sud u Prištini, predstavlja najdirektnije kršenje Briselskog sporazuma u tački 10 koja se odnosi na pravosudje.

On je za RTS rekao da je „reč o sramnoj, neprihvatljivoj i političkoj presudi Prištine i njihovog pravosuđa koje je instrument političara da se obračunavaju sa srpskim narodom na Kosovu“.

Prema njegovim rečima, tom presudom prekršen je deo Briselskog sporazuma prema kojem u sudskim predmetima koji dolaze iz srpskih sredina većinski treba odlučuju sudije srpske nacionalnosti, u mešovitim sudskim većima u kojima treba da budu dva Srbina i jedan Albanac.

„Međutim, u praksi se dešava da uvek odlučuju tri Albanca i u slučaju Ivana Todosijevića odlučivala su opet tri Albanca. Albanci su tužili, Albanci su sudili, a oni su apsolutno pristrasni kada je reč o Srbima“, rekao je Petković.

Petković je rekao da je presuda nastavak pritiska na Srbe na Kosovu, gde je od početka godine zabeleženo skoro 90 incidenta i napada.

Apelacioni sud u Prištini potvrdio je juče prvostepenu presudu kojom je predsednik opštine Zvečan i poslanik Srpske liste Ivan Todosijević osuđen na dve godine zatvora zbog izjave da je „povod za NATO agresiju na SR Jugoslaviju bila takozvana humanitarna katastrofa na prostoru Kosova i Metohije, izmišljeni Račak“.

BONUS VIDEO Uneskova lista zaštićenih dobara

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar