Advokat i poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović 2022. godine imao je samo stan od 35 metara kvadratnih. Godinu dana kasnije, u imovinsku kartu upisuje još pet nekretnina, ukupne površine 327 kvadrata, što u Beogradu, što na Zlatiboru. Njegove kolege advokati, smatraju da je moguće na ovaj način uvećati svoju imovinu, samo ako iza sebe imaš ono što ima Đukanović. A to su SNS, klijenti poput Dijane Hrkalović ili Predraga Koluvije i na posletku uticaj na pravosuđe preko Državnog veća tužilaca i Visokog saveta sudstva.

Nakon otkrića BIRN-a da je Vladimir Đukanović drastično uvećao svoju imovinu i praktično preko noći postao vlasnik tri luksuzna stana u Beogradu i dva na Zlatiboru, glavno je pitanje kako je to moguće? S obzirom da je, po sopstvenom priznanju, tek 2018. godine položio pravosudni ispit.

Advokat i bivši koministar policije Božo Prelević ovim povodom za Novu kaže da je po njegovom viđenju stvari to potpuno realno, znajući koga Đukanović brani i uzimajući u obzir zašto su baš njega izabrali kao advokata.

“Čovek od velikog uticaja”

“On je bio član Državnog veća tužilaca, član je ozbiljnih skupštinskih odbora, imao je upliva u Visoki savet sudstva. U tom predmetima koje on sad vodi pre njega su bili ozbiljni advokati, uspešni advokati, ali je tek nakon njegovog dolaska nekolicinu njegovih klijenata baš dobro krenulo. Jer, ima sudija i tužilaca koji uzimaju u obzir i to od kakve je moći gospodin Đukanović, a važno je napomenuti da on pored advokatskih, svojim klijnentima pruža i medijsku ventilaciju”, navodi Prelević.

Foto: Nova.rs/Video

Na pitanje od kakvog je to uticaja Vladimir Đukanović, Prelević odgovara:

“On je čovek od velikog uticaja. On je neko ko je birao tužioce i sudije, a s druge strane pred njima branio svoje klijente. To je strašno velika moć. Ne želim da ulazim u njegove sposobnosti kao branioca, ali do ulaska u SNS on kao branilac ne postoji. A za svakog advokata ili sudiju potrebno je najmanje 10 godina iskustva da bi uopšte mogao da se bavi najtežim predmetima. To je zanat koji traži ogromno znanje. Nažalost, nije Đukanović jedini advokat koji se okoristio partijskom knjižicom”.

Mnogo toga se u slučaju Đukanović poklapa.

Kao jedan od advokata vlasnika Jovanjice Predraga Koluvije spominje se 2020. godine. U isto vreme, kako je sam rekao za BIRN, počinje da kupuje nekretnine. Takođe, u to vreme je član Državnog veća tužilaca i Visokog saveta sudstva.

Predrag Koluvija i Vladimir Đukanović Foto: A.K./ATAImages

Poznati klijenti se u međuvremenu samo ređaju. Tu je i Milan Kendija, koji se sumnjiči da je kao načelnik Odeljenja za obezbeđenje određenih funkcionera i objekata MUP bio saučesnik vlasnika Jovanjice. Zastupa i Aleksandra Jovičića, bivšeg predsednika opštine Palilula kome se sudi zbog zloupotrebe službenog položaja u vezi sa nelegalnom gradnjom. Zatim 2022. postaje advokat bivše državne sekretarke u MUP Dijane Hrkalović. Zastupa i brata predsednika Srbije, Andreja Vučića…

Vladimir Đukanović Foto:Antonio Ahel/ATAImages

“Svaki okrivljeni zna da mu se više isplati da angažuje Đukanovića i da ga dobro plati. Nije on jedini SNS advokat koji je zaradio ogromne sume novca, toga je bilo i ranije, ali niko nije tako brzo došao do njih kao Đukanović. Meni je jasno zašto ga klijenti biraju, njemu je jasno zašto ga klijenti biraju. Kad ih je Poreska uprava poštedela, ne mora i on, a Zakon o advokaturi omogućava velike tarife”, zaključuje Božo Prelević.

S druge strane, potpredsednik Narodnog pokreta Srbije Miloš Pavlović, koji je takođe advokat u politici, smatra da bez obzira na sve nije realno da se samo od advokature toliko uveća imovina za godinu dana.

Foto: Printscreen Studio B

“Stvar je prosta. Mislim da Javno tužilaštvo i nadležni organi odmah treba da ispitaju poreklo te imovine. Da vidimo da li je ona primljena preko računa u skladu sa propisima i da li je državi plaćen porez, od kog posla su te pare koje su iskorišćene za kupovinu nekretnina. Ali mi nažalost nemamo institucije koje će to da utvrde političarima na vlasti. Posebno sto Agencija za sprečavanje korupcije nije objavila tu imovinu prvobitno, ne verujem da je to slučajno”, kaže Pavlović i dodaje:

“Steći pet nekretnina u tako kratkom vremenu bi značilo da mi živimo u Švajcarskoj. Ali mi živimo u Srbiji i to je nemoguće”.

Šta za sad znamo o Đukanovićevim stanovima?

“Uhvatio poslednji talas”

Kako pokazuju zvanični podaci, advokat i poslanik SNS je kupio čak tri penthausa u luksuznom voždovačkom naselju Park Villa Residence, zajedno sa tri garažna mesta, kao i dva apartmana koji se nalaze na Zlatiboru.

Đukanović je za BIRN rekao da je sklopio ugovor za kupovinu tih stanova 2020. godine, kad još „nije ni ašov bio zaboden“.

„Ja sam to tada pred koronu, bukvalno sam uhvatio onaj poslednji talas. Moja advokatska kancelarija je to kupila i sve je išlo preko kancelarijskog računa, sve je tako isplaćeno“, rekao je za BIRN.

Na pitanje BIRN-a kolika je cena kvadrata bila tada, Đukanović kaže da je iznosila 2.050 evra za kvadratni metar.

„Oko 620 i nešto hiljada evra [je koštalo]“, rekao je Đukanović i dodao da je njegova kancelarija plaćala na rate i sve isplatila krajem prošle godine.

Međutim, BIRN je kontaktirao Park Villa Residence i saznao da su svi stanovi rasprodati „pre godinu-dve“, kao i da je cena penthausa tada bila 3.300 evra po kvadratnom metru, plus porez na dodatu vrednost (PDV), kojeg plaća kupac.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare