Vladimir Đukanović Foto: E-Stock_dusan_milenkovic

Poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović prema oceni Agencije za sprečavanje korupcije u isto vreme može da bira i smenjuje sudije i kao advokat brani uzgajivača marihuane Predraga Koluviju koga je i intervjuisao u svojoj emisiji. Iako agencija tvrdi da u ovom konkretnom slučaju nema sukoba interesa, sagovornici novine “Nova” smatraju da je zakon, ipak, prekršen.

Narodni poslanik Vladimir Đukanović istovremeno se nalazi na nekoliko odgovornih i važnih finkcija. Predsednik je skupštinskog Odbora za pravosuđe a time je automatski i član Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca. To, praktično, znači da može da utiče na izbor sudija i tužilaca, i njihovu smenu.

I sve bi to možda bilo i u redu da Đukanović istovremeno nije i advokat, trenutno angažovan u odbrani Predraga Koluvije, vlasnika plantaže marihuane “Jovanjica”. A pošto je Đukanović i novinar, svog klijenta je intervjuisao u svojoj emisiji.

Foto:printscreen/Youtube/Objektiv TV

Ko pomisli da je ovo previše zanimanja za jednog čoveka, ali i funkcija koje se međusobno prepliću i mogu da utiču jedna na drugu – prevario se.

Dajte još koju

Na pitanje lista “Nova” da li je Đukanović u sukobu interesa kada kao advokat brani Koluviju, vlasnika plantaže marihuane i intervjuiše ga u svojoj emisiji, a istovremeno kao član Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca može direktno da utiče na sudbinu sudija i tužioca koji učestvuju u rešavanju ovog predmeta, Agencija za sprečavanje korupcije kaže – sve je po zakonu.

Šta je rekao Koluvija kod Đuke

Vlasnik plantaže „Jovanjica“ na kojoj je krajem 2019. zaplenjeno skoro četiri tone opojne droge, rekao je prilikom gostovanja u emisiji „Kod Đuke“, koju vodi njegov advokat i političar Vladimir Đukanović Đuka, da su policajci, po nalogu nekoga iz kabineta tadašnjeg ministra policije Nebojše Stefanovića, od njega tražili da krivicu svali na Andreja Vučića, brata predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Zauzvrat bi, kako je rekao Predrag Koluvija, bio oslobođen krivice, te bi na taj način uspeo da izbegne kaznu. Kako je naveo, rekli su mu da optuži „nekog većeg od sebe“.

“Vladimir Đukanović navedene javne funkcije vrši na osnovu Ustava i zakona, na osnovu kojih je obavezan da ih vrši po funkciji, pa navedena situacija ne predstavlja sukob interesa u smislu Zakona o sprečavanju korupcije. Agencija je, postupajući po zahtevu Vladimira Đukanovića, imenovanog obavestila o tome da nema zakonskih smetnji da uz javnu funkciju narodnog poslanika obavlja delatnost advokata, ukoliko javnu funkciju narodnog poslanika ne vrši na stalnom radu”, piše u odgovoru Agencije.

Samo vam se učinilo

O ovom slučaju nedavno je javno govorio sudija Miodrag Majić koji je rekao da je intervjuu Vladimira Đukanovića sa Predragom Koluvijom primer ”unižavanja pravosuđa bez presedana”.

“On najfundamentalnije odlučuje o mom statusu, karijeri… Imamo ljude koji zavise od tog čoveka koji u medijima ovaj slučaj predstavlja“, rekao je Majić neposredno nakon puštanja Koluvije u kućni pritvor i objavljivanja intervjua.

Sada komentarišući objašnjenje Agencije za sprečavanje korupcije sudja Majić za list Nova kaže:

Miodrag Majić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs
Miodrag Majić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

“Kada to tako kaže nadležno telo koje treba svima, uključujući i mene, da objasni da li je u ovom slučaju bilo sukoba interesa, to je onda presuda. Mi po tome moramo da se vodimo. Znači da u ovom trenutku to može biti kod nas, ali je veliko pitanje da li to tako treba i da ostane u budućnosti. Da neko ko je kao advokat okrivljenog uključen u rešavanje jednog od najosetljivijih predmeta koje trenutno imamo, a da istovremeno odlučuje o položaju i sudbini sudija i tužilaca, pa i onih koji će odlučivati u ovom predmetu. Izgleda da smo i kolege i ja koji smo mislili da tu postoji konflikt bili u nekoj vrsti zablude”, navodi Majić.

Kvaka “41”

Profesorka prava Vesna Rakić Vodinelić, tvrdi da Zakon o sprečavanju korupcije jeste prekršen i to član 41. U njemu se navodi da je sukob interesa situacija u kojoj javni funkcioner ima privatni interes koji utiče, može da utiče ili izgleda kao da utiče na obavljanje javne funkcije. Privatni interes je bilo kakva korist ili pogodnost za javnog funkcionera ili povezano lice.

Vesna Rakić Vodinelić PROFESORKA PRAVA U PENZIJI
Vesna Rakić Vodinelić Foto: Newsmax Adria

“Đukanovićev privatni interes u ovom konkretnom slučaju jeste to što brani Predraga Koluviju,te kao njegov advokat ima interes da njegov klijent bude oslobođen, te da on samim tim dobije naknadu. Mislim da je pritom vrlo olako shvaćeno to da je on kao predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe, po funkciji i član Visokog saveta sudstva, kao i Državnog veća tužilaca. U ovom konkretnom slučaju on je intervjuisao okrivljenog, čiji je zastupnik, i sam je upleo svoj privatni interes u obavljanje javne funkcije”,
kaže Vodinelić i dodaje:

“U ovom slučaju se, dakle, ne može procenjivati sukob interesa samo formalno, već u odnosu na konkretan događaj. A ovde izgleda kao da njegov privatni interes utiče na obavljanje njegove javne funkcije, a pritom postoji i sumnja da će moći da utiče i na položaj javnog tužioca i sudije, koji učestvuju u ovom predmetu”, zaključuje Vodinelić.

BONUS VIDEO: Božo Prelević o Jovanjici

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare