Ukoliko se ostane pri najavljenom datumu za održavanje vanrednih izbora u Srbiji, a to je 17. decembar, neophodno je još raspustiti republički i pokrajinski parlament i to najkasnije do 2. novembra.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da bismo već 17. decembra mogli da imamo vanredne parlamentarne, pokrajinske, beogradske i lokalne izbore, ali ne u svim opštinama.

Aleksandar Šapić, Aleksandar Vučić Beograd na vodi
Aleksandar Šapić i Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ RADE PRELIC

Samo dan nakon što je to rekao, gradonačelnici i predsednici opština širom Srbije podneli su ostavke. Među njima i gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

Da bi se 17. decembra održali beogradski i lokalni izbori, Aleksandar Šapić i ostali gradonačelnici i predsednici opština trebalo je da podnesu ostavke najkasnije 2. oktobra, a oni su to uradili nekoliko dana ranije. Dakle, ispoštovali su zakonske odredbe.

Četiri opcije za raspuštanje Skupštine srbije

Što se tiče parlamentarnih i pokrajinskih izbora, situacija je sledeća.

Zakon kaže da vanredne parlamentarne izbore raspisuje predsednik republike istovremeno sa raspuštanjem Narodne skupštine.

Od dana raspisivanja do dana održavanja izbora ne može da protekne manje od 45 ni više od 60 dana.

Dakle, očekuje se da do 2. novembra bude raspušten republički parlament, ali postoji još nekoliko mogućnosti. Osim raspuštanja Skupštine, postoji opcija i za glasanje nepoverenja Vladi. Tada predsednik republike pokreće postupak za izbor nove Vlade, a Skupština ima rok od 30 dana da izabere novu Vladu. Ukoliko u tome ne uspe, predsednik je dužan da je raspusti i da raspiše parlamentarne izbore.

Postoji mogućnost i da premijerka Ana Brnabić podnese ostavku. Narodna skupština tada ostavku konstatuje na prvoj narednoj sednici, a predsednik ima obavezu da pokrene postupak za izbor nove Vlade. Ako Narodna skupština ne izabere novu Vladu u roku od 30 dana od dana konstatacije ostavke, predsednik republike raspušta parlament i raspisuje izbore za narodne poslanike.

Samoraspuštanje pokrajinskog parlamenta

Kada je o izborima u Vojvodini reč, procedura je nešto drugačija. Pokrajinskoj Skupštini može prevremeno da prestane mandat na predlog jedne trećine poslanika, dok se konačna odluka donosi većinom od ukupnog broja poslanika. To znači da vlast u pokrajini, koju čine SNS i SPS može da donese odluku da se samoraspusti. Ako poslanici Skupštine Vojvodine donesu takvu odluku predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor imao bi rok od 30 dana da raspiše nove izbore. U tom slučaju ostalo bi vremena i za kampanju u trajanju od 30 do 45 dana.

BONUS VIDEO: Srđan Milivojević o jednoj koloni proevropske opozicije, izborima i Šapiću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare