Iako pojedini lideri stranaka koje organizuju proteste govore da je jedna izborna lista gotova stvar, kako saznaje “Nova” skoro podjednako realna opcija su i dve proevropske kolone. Naši izvori navode da se pregovori vode i među strankama desnice, te da bi Narodna stranka Vuka Jeremića mogla da napravi koaliciju sa pokretom Dveri.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić praktično je zakazao izbore za 17. decembar, a predstavnici opozicije intenzivno pregovaraju o koalicijama.

Nije tajna da stranke koje organizuju proteste “Srbija protiv nasilja” vode razgovore o jednoj izbornoj listi. Nebojša Zelenović, predsednik stranke Zajedno, nedavno je čak izjavio da će deo opozicije koji je potpisao “Dogovor za pobedu” na izbore izaći zajedno, ukoliko oni budu održani u decembru.

Međutim, konačan dogovor još nije postignut, a u ovom trenutku, prema tvrdnjama naših sagovornika, jedna izborna lista podjednako je realna kao dve izborne kolone proevropske opozicije.

U slučaju jedne izborne liste, na njoj bi bile sve stranke koje su potpisale “Dogovor za pobedu”. Reč je o partijama koje organizuju proteste, ne računajući Narodnu stranku Vuka Jeremića.

Ukoliko se bude išlo na dve izborne kolone, u jednoj koaliciji gotovo je izvesno da će biti DS, Zajedno i SRCE Zdravka Ponoša, koji već imaju potpisan sporazum o saradnji.

Jasno je i da bi drugu kolonu činili SSP, PSG i druge organizacije koje čine poslaničku grupu “Pravac Evropa”.

U jednu od te dve koalicije išao bi i Narodni pokret Srbije, Ekološki ustanak i Zeleno – levi front. Tačnije, udružili bi se.

Koji je bolji format?

Ne računajući Zelenovića, ostali lideri opozicije govore da će odluka o izbornim listama biti doneta nakon što budu poznati rezultati istraživanja koji treba da pokažu da li je jedna kolona najbolji format koji donosi “rezultat potreban za pobedu”.

Zagovornici jedne liste kažu da jednu proevropsku kolonu žele građani, i da bi u tom slučaju na birališta izašli i oni koji ne znaju za koga da glasaju, a za opoziciju su.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Argumente imaju i oni koji zagovaraju dve liste.

“Neki istraživači navode da su bolje dve kolone, jer jedna lista ima previše različitih stavova. To bi vlast mogla da koristi u kampanji, kako bi ubedila ljude da zbog ovog ili onog koji je na listi ne izlaze i ne glasaju. Osim toga, jako je teško napraviti raspodelu mandata osam organizacija, ali to nije nerešiv problem”, navodi nezvanično jedan od naših sagovornika.

NS među “patriotskim snagama”

Pregovori se vode i među takozvanim patriotskim strankama. Tom bloku sve je bliža i Jeremićeva Narodna stranka, koja se praktično samoisključila iz organizacije protesta, a nije ni među potpisnicima “Dogovora za pobedu”.

Izvor “Nove” navodi da je realno da će ta stranka biti u koaliciji sa pokretom Dveri i Boškom Obradovićem. To međutim ne potvrđuju u NS.

“Narodna stranka smatra da je potrebno nacionalno okupljanje svih opozicionih patriotskih organizacija. Izbori još uvek nisu raspisani i o koalicijama treba razgovarati kada za to dođe vreme, ali još jednom da ponovim Srbiji je potrebno nacionalno okupljanje svih opozicionih patriotskih političkih organizacija”, kaže Stefan Jovanović, šef poslaničke grupe NS u Skupštini Srbije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar