Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC, Profimedia, TANJUG/ VLADIMIR SPORČIĆ, Vesna Lalić/Nova.rs, N1, E-Stock/Kobra

Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i poslanicima u Skupštini Srbije biće povećane plate, ali oni će, kao i ministri, i dalje manje zarađivati od brojnih direktora javnih preduzeća, kao i članova Odbora direktora NIS-a, čije se ogromne zarade isplaćuju iz državnog budžeta. Miroslav Aleksić, poslanik NS, ocenio je kao “čistu demagogiju” da oni čiji rad kontroliše Vlada i parlament imaju nekoliko puta već plate od ministara i predsednika države.

Najviši državni funkcioneri u Srbiji slabije su plaćeni od svojih kolega u regionu, ali neretko i od direktora državnih preduzeća, članova odbora u NIS-u koje postavlja Vlada, pa i direktora kancelarija koje funkcionišu u okviru izvršne vlasti.

Ova tema došla je na dnevni red nakon što je na sednici skupštinskog odbora odobreno povećanje plate predsedniku države Aleksandru Vučiću, čija će mesečna zarada uskoro preći 170.000 dinara, i poslanicima u republičkom parlamentu koji u proseku zarađuju oko hiljadu evra. Premijerka Ana Brnabić sada zarađuje oko 145.000 dinara.

Šef poslaničke grupe NS Miroslav Aleksić rekao je da će plata predsednika Srbije posle povećanja od 12,5 odsto biti daleko manja od plate direktora javnih preduzeća, raznoraznih agencija, nezavisnih tela Republike Srbije.

Miroslav Aleksić i Sanda Rašković Ivić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“To je čista demagogija da oni koji su potčinjeni, čiji rad kontroliše Vlada, parlament… imaju plate dva, tri ili više puta veće od ministara, od predsednika države. Šta je to nego demagogija? Postavlja se pitanje kako ministri žive od tih zarada”, naveo je Aleksić.

Ubedljivo najviše zarađuje Dušan Bajatović, funkcioner SPS, koji je nagomilao funkcije u brojnim državnim kompanijama. On sada prima ukupno četiri plate i paušal, obavlja sedam funkcija, od kojih su tri direktorske. Sudeći po podacima sa sajta Agencije za sprečavanje korupcije, mesečno mu na račun legne 3.997.936 dinara ili 33.880 evra.

Dusan Bajatovic
Dušan Bajatović Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Kao direktor JP Srbijagasa zarađuje 202.462 dinara i to je veća plata u odnosu na one koje primaju skoro svi ministrи u Vladi. Najveća primanja ima kao direktor preduzeća “Gastrans” – 1.703.104 dinara, a potom i kao član Nadzornog odbora Jugorosgasa – 1.469.665 dinara. On je i direktor kompanije South Stream Serbia AG, ali tu ne prima ni dinar.

Kao predsednik Nadzornog odbora Podzemnog skladišta gasa Banatski dvor Bajatović mesečno zaradi 590.000 dinara, a kao poslanik u Skupštini Srbije prima samo paušal od 34.805 dinara. Iako je i predsednik NO osiguravajuće kuće SOGAZ, za taj posao ne prima nikakvu nadoknadu.

Daleko niže od Bajatovićevih, ali nekoliko puta vеће nego ministarkih su plate srpskih članova Odbora Naftne industrije Srbije, koje je na te pozicije imenovala Vlada Srbije i čije se zarade isplaćuju iz republičkog budžeta.

Foto: Nemanja Jovanović

U tom odboru kao predstavnici države sede Danica Drašković, supruga lidera SPO Vuka Draškovića, Dragutin Matanović, koji je bio savetnik Aleksandra Vučića, i Dejan Radenković, poslanik i funkcioner SPS. Njihove mesečne zarade u NIS-u kreću se oko 7.000 evra.

Foto: Profimedia

Za razliku od plata koje primaju ministri, poslanici i predsednik, zarade direktora javnih preduzeća neretko prelaze 200.000 dinara. Tako Zoran Đorđević, bivši ministar i aktuelni direktor Pošta Srbije, mesečno zarađuje 225.000 dinara, а toliku platu prima i Miroslav Tomašević, direktor EPS-a.

Jelena Trivan, koja odlazi sa mesta direktorke JP Službeni glasnik, mesečno je na toj poziciji zarađivala oko 227.000 dinara.

Jelena Trivan Foto:Tanjug/TANJUG/JADRANKA ILIC

Slično je i sa akcionarskim društvima u kojima je većinski vlasnik država Srbija, pa tako Jelena Matejić, direktorka Elektromreža Srbije, prima platu od oko 220.000 dinara.

Zanimljivo je i da direktori kancelarija koje funkcionišu u okviru Vlade Srbije primaju veće plate od premijerke, ministara, pa i predsednika države. Primera radi, Petar Petković, koji je na čelu Kancelarije za Kosovo i Metohiju, mesečno zarađuje oko 192.000, a prima i dodatnih 36.000 dinara iz Ministarstva za evrointegracije kao član Tima za podršku pregovorima.

Paradoks je i to što je unapređenje Marka Blagojevića na mesto ministra za javna ulaganja značilo i smanjenje njegove plate za blizu 50.000 dinara. On je kao direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima zarađivao 170.000 dinara, a sada kao ministar prima oko 122.000.

Plata Tabaković od oko 5.500 evra

Među rekorderima po visini primanja je i Jorgovanka Tabaković, guvernerka Narodne banke Srbija.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Njena mesečna plata iznosi 649.247 dinara. Za svog prethodnika Dejana Šoškića, čija je plata bila 658.000 dinara, govorila je da je imao “sramno visoku” zaradu. Po dolasku u NBS, sebi je smanjila platu za oko 100.000 dinara. Sada je praktično dostigla Šoškićevu.

BONUS VIDEO Ćulibrk: Neverovatno da specijalac ima pet plata nastavnika ili dve lekara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare