Dušan Bajatović, Danica Drašković, Dejan Radenković, Dragutin Matanović i Jorgovanka Tabaković,
Foto: E-Stock/Kobra/Dragan Mujan/Nova.rs/N1/Michael Klimentyev Sputnik Profimedia

Državni funkcioneri u Srbiji u proseku mesečno zarađuju nešto više od hiljadu evra, ali primanja pojedinih značajno odskaču od tog proseka. Rekorder je nesumnjivo socijalista - Dušan Bajatović sa mesečnom zaradom od oko 34.000 evra, ali i sa ogromnim jednokratnim bonusima u 2021. od ukupno 100.000 evra. Ostali mu, naravno, ne mogu ni prići, ali još bar četvoro funkcionera prima plate od kojih su neke i 10 puta veće od prosečne u Srbiji.

Dušan Bajatović je najplaćeniji srpski političar, koji je godinama unazad gomilao funkcije u brojnim državnim kompanijama. On sada prima ukupno četiri plate i paušal, obavlja sedam funkcija, od kojih su tri direktorske. Sudeći po podacima sa sajta Agencije za sprečavanje korupcije, mesečno mu na račun legne 3.997.936 dinara ili 33.880 evra.

Kao direktor JP Srbijagasa zarađuje 202.462 dinara. Najveća primanja ima kao direktor preduzeća “Gastrans” – 1.703.104 dinara, a potom i kao član Nadzornog odbora Jugorosgasa – 1.469.665 dinara. On je i direktor kompanije South Stream Serbia AG, ali tu ne prima ni dinar.

Novi Sad SPS, Socijalistička partija Srbije, predizborna kampanja, predizborni miting
Dušan Bajatović Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Kao predsednik Nadzornog odbora Podzemnog skladišta gasa Banatski dvor Bajatović mesečno zaradi 590.000 dinara, a kao poslanik u Skupštini Srbije prima samo paušal od 34.805 dinara. Iako je i predsednik NO osiguravajuće kuće SOGAZ, za taj posao ne prima nikakvu nadoknadu.

Međutim, to nije sve. Uz milione koji mu svakog meseca legnu na račun, Bajatović je prošle godine dobio i dva bonusa u ukupnom iznosu od oko 103.000 evra. Iz Podzemnog skladišta gasa nagrađen je sa oko sedam miliona dinara, dok je još 5,1 milion stiglo iz Gastransa.

Nije poznato da je ijedan srpski političar zarađivao ovoliki novac, bar ne da je to i prijavio.

Daleko od Bajatovićevih, ali mnogo iznad srpskog standarda su i primanja srpskih članova Odbora direktora NIS-a, koje je na te pozicije imenovala Vlada Srbije.

Taj posao već osam godina obavlja Danica Drašković, supruga lidera SPO-a Vuka Draškovića, koja je inače penzionerka od 1996. godine. Na funkciji članice Odbora direktora NIS-a Drašković mesečno zarađuje 771.000 dinara, a njena penzija iznosi 40.000 dinara.

Foto: Nemanja Jovanović

Za člana Odbora direktora NIS-a u septembru 2019. izabran je i Dragutin Matanović, koji je ranije u medijima bio predstavljan kao savetnik Aleksandra Vučića, ali i Ivice Dačića u vreme kada je bio premijer i ministar policije.

U njegovoj imovinskoj karti na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije piše da njegova mesečna plata iznosi 6.670 evra, odnosno oko 787.000 dinara.

Foto: Profimedia

U biografiji Matanovića, objavljenoj na sajtu NIS-a, nije navedeno da je obavljao bilo koju političku funkciju. U njoj piše da je radio kao elektroničar u Odeljenju razvoja u kompaniji „Lola računari“, gde je bio i direktor.

Funkciju člana Odbora NIS-a obavlja i Dejan Radenković, inače funkcioner SPS-a, i na toj poziciji zarađuje više od 700.000 dinara. Nije poznato da li je tu svoju zaradu prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije, ali se ona u njegovoj imovinskoj karti ne navodi.

Foto: N1

Radenković je i poslanik u Skupštini Srbije, gde prima paušal od oko 27.000 dinara, a član je i Odbora za praćenje poslova u MTS banci sa nadoknadom od 65.000 dinara.

Veoma visoka primanja od 649.247 dinara ima i Jorgovanka Tabaković, guvernerka Narodne banke Srbije, za koju se spekuliše da bi mogla da bude ministarka u novoj vladi.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Za svog prethodnika Dejana Šoškića, čija je plata bila 658.000 dinara, govorila je da je imao “sramno visoku” zaradu. Po dolasku u NBS, sebi je smanjila platu za oko 100.000 dinara.

Sada je praktično dostigla Šoškićevu.

Tabakovićeva je inače zaposlena u Telekomu Srbija kao stručnjak za ekonomske poslove, ali joj zbog funkcije koju obavlja radni odnos u toj kompaniji u statusu mirovanja.

Ukupna primanja Jelene Trivan nepoznata

Jelena Trivan, bivša funkcionerka demokrata, takođe spada u grupu plaćenijih funkcionera u Srbiji. Ona je direktorka dva preduzeća – JP Službeni glasnik i Mtel BiH, u kome većinsko vlasništvo ima Telekom. U Službenom glasniku mesečno zarađuje oko 202.000 dinara, a njena primanja u Mtelu nisu objavljena na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije. Kako je “Nova” ranije pisala, kao direktorka Mtela prima platu od oko 600.000 dinara.

BONUS VIDEO Ko je skrivao istrage SNS i SPS kampanje?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare