Foto: Nova.rs, Shutterstock

Policija je bez direktora oko godinu dana, a u jeku napetosti na Kosovu bez prvog čoveka ostala je i Bezbednosna informativna agencija. Zaštitniku građana istekao je mandat još pre četiri meseca, a uskoro će i direktoru Agencije za sprečavanje korupcije. Konkursi za te funkcije u nezavisnim institucijama još nisu raspisani, iako su svi rokovi za to istekli.

Još od penzionisanja Vladimira Rebića, pre skoro godinu dana, srpska policija nema direktora. Iako su funkcije različite, do skoro je taj posao praktično obavljao tadašnji ministar Aleksandar Vulin.

Očekivalo se da će sa izborom nove vlade biti izabran i šef policije, ali se to još nije dogodilo.

Plata direktora, bar u vreme Vladimira Rebića, iznosila je oko 175.000 dinara.

U Zakonu o policiji piše da direktora bira Vlada na period od pet godina i to nakon sprovedenog javnog konkursa. Za sada nema ni konkursa, niti je poznato da je Vlada o tome raspravljala.

Još jedna visoka funkcija – direktor BIA je upražnjena i to odlaskom Bratislava Gašića na mesto ministra unutrašnjih poslova. Gašić zapravo na čelnu poziciju u toj službi nije smeo ni da bude izabran, budući da je član SNS, a zakon zabranjuje da pripadnici BIA budu članovi stranaka.

Foto:Instagram/buducnostsrbijeav

Gašić je u toj bezbednosnoj agenciji primao platu oko 210.000 dinara, a mandat mu je istekao u maju ove godine.

I novog direktora BIA trebalo bi da bira Vlada Srbije, ali ni o tome se na prethodnim sednicama nije raspravljalo.

Vlast ne brine ni to što situacija u nezavisnim telima nije ništa bolja.

Zaštitniku građana Zoranu Pašaliću, koji je mesečno zarađivao oko 465.000 dinara, mandat je istekao u julu ove godine. Još u maju mesecu nadležni skupštinski Odbor za ustavna pitanja trebalo je da preda obrazloženi predlog za izbor novog ombudsmana.

Zoran Pašalić Foto:E-Stock/Dušan Milenković

Inače, javni poziv za zaštitnika građana treba da uputi predsednik Skupštine Vladimir Orlić, a iako je na toj funkciji duže od tri meseca, on to još nije učinio.

Početkom ovog meseca Pavle Grbović, zamenik predsednika Odbora za ustavna pitanja, pozvao je Orlića pismenim putem da bez odlaganja rapiše javni poziv za kandidate za funkciju zaštitnika građana.

„Da bi se započela aktivnost izbora novog ombudsmana neophodna je aktivnost predsednika Skupštine. Tražio sam mu pisanim putem da me obavesti o preduzetim koracima, ali to se naravno nije dogodilo”, kaže Grbović za Nova.rs.

Za oko dva meseca isteći će mandat i direktoru Agencije za sprečavanje korupcije Draganu Sikimiću, koji na toj funkciji mesečno zarađuje oko 420.000 dinara.

Foto:N1

Po Zakonu, nadležno Ministarstvo pravde je trebalo još pre oko mesec dana trebalo da raspiše konkurs za tu poziciju, ali to nije učinilo.

“Nova” je uputila pitanje Ministarstvu kada će konkurs biti raspisan, ali do zaključenja ovog broja odgovor nismo dobili.

Inače, Dragan Sikimić izabran je na funkciju direktora Agencije, mada je prethodno bio ne samo član, već i finansijer SNS.

Iako je tadašnji Odbor Agencije tvrdio da u momentu raspisivanja konkursa Sikimić nije bio član stranke, list “Danas” je objavio da izbrisan iz članstva SNS-a 17. januara 2018, odnosno istog dana kada je izabran za direktora Agencije.

BONUS VIDEO Zelenović o novoj Vladi Srbije i Vulinu u BIA

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar