Vjosa Osmani Foto:Armend NIMANI / AFP / Profimedia

Izbori za gradonačelnike četiri opština na Severu odloženi su za 23. april, saopštio je kabinet kosovske predsednice Vjose Osmani.

Među političkim partijama, kako navodi kabinet Osmani, postoji potpuni koncenzus za odlaganje izbora na Severu, a u obzir je uzeta i ocena nadležnih institucija o bezbednosnoj situaciji na Severu.

Kosovska predsednica, Vjosa Osmani saopštila je da je doneta odluka o odlaganju izbora na Severu, javljaju upravo prištinski mediji.

Prema pisanju Gazete Express, Osmani je saopštila da će se izbori biti održani u aprilu, a da će tačan datum biti ubrzo saopšten.

„Razgovarali smo o najpogodnijem datumu i pogodnom vremenu i na kraju sa punim konsenzusom, nakon mog predloga, došli smo do zaključka da se to odloži za april 2023. godine, a tačan datum, večeras kasnije ili sutra ujutru će biti saopšten javnosti javnosti“, rekla je Osmani, prenosi Express.

Prištinska Koha javlja da je zbog stepena opasnosti odlučeno da se odlože izbori za gradonačelnike koji su bili zakazani za 18. decembar, bez navođenja da li se odluka o odlaganju odnosi i na izbore za dve lokalne skupštine na Severu Kosova koji su bili najavljeni za 25. decembar.

Posle sastanka sa predstavnicima stranaka, Osmani je rekao da je dobila zajednički izveštaj policije i Kosovske obaveštajne agencije za procenu nivoa rizika, navodi dalje ovaj medij.

Odluka o odlaganju izbora doneta je nakon najnovijih tenzija na Severu Kosova, a u istom danu kada su i postavljene barikade u selu Rudare u opštini Zvečan.

Nakon masovnog izlaska Srba iz kosovskih institucija početkom meseca novembra, kosovska predsednica, Vjosa Osmani, zakazala je za 18. decembar vanredne izbore za gradonačelnike četiri opštine na Severu, a nakon raspuštanja skupština opština Leposavić i Zvečan, raspisani su i izbori za ove dve SO za 25. decembar.

Iz Srpske liste odmah su najavili da njihova stranka na njima neće učestvovati, pa su tako 28. novembra konačno i overene kandidature iz stranaka PDK i Samoopredeljenje, Partije kosovskih Srba, GI „Mitrovica“, kao i jednog nezavisnog kandidata.

Vanredni izbori Skupština opština Zvečan i Leposavić zakazani nakon što je kosovska vlada prethodno 18. novembra usvojila odluku o raspuštanju skupština ove dve opštine, a kada je u pitanju Severna Mitrovica CIK je 30. novembra objavio imena odbornika koji će zameniti one koji su podneli ostavke.

Međutim, nakon novog skoka tenzija koje su pokrenuli ovonedeljni incidenti u Zubinom Potoku i severnom delu Mitrovice kada su sprečeni novopostavljeni članovi opštinskih izbornih komisija da u pratnji Kosovske policije uđu u prostorije OIK-a, čule su se i tvrdnje o nedostatku uslova za održavanje izbora. Na to je prvi ukazao ambasador SAD u Prištini.

Sa druge strane, samo nekoliko dana ranije, pojedini prištinski zvaničnici bili su ubeđeni da kosovske institucije imaju kapacitet za održavanje i obezbeđenje izbora, ali uz ogradu da se čeka procena situacije od strane kosovskih bezbednosnih institucija.

Kosovska predsednica, Vjosa Osmani, kazala je pre dva dana da će odluka u vezi sa tim da li će izbori biti odloženi ili ne biti doneta u roku od nekoliko dana, te takođe da se čeka ocena bezbednosne situacije, a da potom slede novi koraci.

***

BONUS VIDEO: Oglasile se sirene u Kosovskoj Mitrovici

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar