Foto:Milos Tesic/ATAImages; ana apaunković/FoNet; Nova.rs

Pojedini predstavnici opozicije najavljuju promene u načinu na koji se odvijaju protesti “Srbija protiv nasilja”. Prema njihovim rečima od septembra bi se moglo očekivati da političari počnu da govore na bini ispred Skupštine, da predstave građanima dalje planove za ostvarivanje primarnih zahteva protesta, ali i da istaknu nove. Razdvajanje najavljenih izbora, mogao bi biti jedan od njih.

Da će biti promena u načinu na koji se odvijaju protesti u Beogradu i drugim gradovima Srbije, prošle subote je najavio potpredsednik Narodne stranke i šef njihove poslaničke grupe Miroslav Aleksić. On je tom prilikom rekao da je vrlo moguće da će jedna od tih promena biti i to da će političari iz opozicije početi da govore na bini ispred Narodne Skupštine.

U izjavi za novine “Nova” Aleksić kaže da su promene neophodne i da političari moraju da preuzmu odgovornost.

Foto: Printscreen Nova.rs/Video

“Da se razumemo, mi ostajemo pri svim zahtevima protesta. Mi se obavezujemo da se borimo za njih do ispunjenja zahteva, ali vlast je izignorisala sve zahteve građana. U međuvremenu su nastavili da donose odluke koje dodatno pogoršavaju situaciju u društvu. Zbog svega toga, mislim da mi moramo politički da formalizujemo zahteve, kako bismo ispunili ono što građani očekuju, a to je normalizacija stanja u društvu i eliminisanje nasilja. Šta god budemo radili, radićemo s građanima. Smatram da imamo obavezu da poštujemo njihovo mišljenje i njihove zahteve. Možda se neki političari boje da izađu na tu binu, pred ljude, ali ja ne vidim tu nikakav problem. Mi moramo da radimo na izgradnji poverenja između građana i političara”, navodi Aleksić za Novu.

Istog je stava i Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka.

Aleksandar Jovanović Ćuta Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

“Opoziciji je odavno mesto na toj bini. Da sam se ja pitao, to bi se desilo po isteku 40 dana od tragedija. Od čega bežimo mi? Od bine? Naša je obaveza da se obratimo građanima. Od nas se očekuje da izađemo i javno kažemo ljudima šta je naš plan. Ko se plaši da će biti izviždan, to je njegov problem”, navodi Jovanović za novine “Nova”.

Na pitanje koji je to plan opozicije odgovara:

“Zahtev za razdvajanje izbora. Ne smemo da dozvolimo Vučiću da ponovo spoji sve izbore, već moramo da insistiramo na vanrednim beogradskim izborima, na onaj način na koji ih je Vučić obećao Draganu Đilasu. I sam Đilas je taj koji je svojim biračima te izbore obećao, pa to mora da tera do kraja. Jer, jedini način da oborimo Vučića jeste da na te izbore izađemo svi koji sebe smatramo opozicijom na jednoj listi. Onaj ko to neće, ima neku drugu ideju i nije mu prioritet rušenje ove vlasti. Nama gori kuća, a mi gledamo u neka istraživanja i zadovoljavamo se sa neka dva, tri, četiri procenta…”, navodi Jovanović.

Sačekajmo dogovor svih

S druge strane, poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević kaže da je do sad bio dogovor da političari ne govore na protestima i da o tome za sad nisu razgovarali.

Srđan Milivojević Foto:FoNet/Aleksandar Mijailović

Upitan koji bi novi zahtevi protesta trebalo da budu, navodi da su oni već definisani.

„Da li će biti novih, o tom po tom. Građani su ih definisali. Videćemo u kom pravcu će to da ide“, dodaje Milivojević.

Ni Radomir Lazović, šef poslaničke grupe Zeleno-levi klub nije spreman da javno detaljno komentariše taktiku dalje borbe dok se ona ne dogovori sa ostalim organizacijama.

Radomir Lazović Foto: Nova.rs

„Mi smo timski igrači i to smo puno puta do sada i pokazali. Ono što mogu da vam kažem jeste da očekujem da ako vlast ne ispuni zahteve protesta, da će morati da ih ispuni opozicija, jer građani od toga ne odustaju. Nisu odustajali ni za vreme kiše ni za vreme velikih vrućina, tako da je ta odlučnost ono što mi uliva optimizam“, navodi Lazović.

On kaže da ako vlast ne ispuni zahteve, opozicija treba da pozove građane i da traži njihovu podršku, ali ne samo podršku, „nego i aktivno uključivanje u borbu za smenu režima kako bismo ispunili zahteve“.

„To je trenutak u kome treba da se obratimo građanima. To je prvo obećanje, prvi korak koji nova vlast treba da uradi. Odmah oduzeti frekvencije Pinku i Hepiju i urediti po zakonu medijsku sfreru tako da nema vise trovanja našeg društva zlom koje dolazi iz režimskih medija i ispuniti sve druuge zahteve“, istakao je Lazović i podsetio na istraživanje Crte, prema kojem čak 20 odsto glasača SNS-a smatra da su zahtevi protesta opravdani.

Što se Stranke slobode i pravde tiče, lider Dragan Đilas je i nedavno ponovio da za njega nije najvažnije pitanje da li će političari govoriti na protestu i kako će protest izgledati.

Dragan Đilas Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“Ja nisam za to, poštovaćemo stav većine. Za mene je najvažnije pitanje kako će nam od septembra izgledati škole, a ne protesti. Kako će izgledati Srbija i školska godina”, kazao je Đilas pre nekoliko dana.

BONUS VIDEO: Učesnici 13. protesta protiv nasilja ispred Tužilaštva 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare