Foto: Ivan Dinić/Nova S, Nova.rs

Lider SNS Aleksandar Vučić je u dva navrata javno obećao da će raspisati nove beogradske izbore, a poslednji put je izjavio da će odluku o terminu prepustiti opoziciji. Sa druge strane, predstavnici opozicionih stranaka ne veruju da će Vučić držati datu reč i za “Novu” navode da će, ako bude izbora, oni biti održani u trenutku koji njemu bude odgovorao. A koji termin bi bio po meri opoziciji, ne otkrivaju.

Nejasan je motiv predsednika Aleksandra Vučića da i pored većine u beogradskoj skupštini koju bi mogao da formira sa SPS, po zahtevu dela opozicije pristane na raspisivanje novih izbora u Beogradu. On je u izjavama za medije obećao da će to učiniti, ali uz upozorenje opozicionim strankama da dobro razmisle da li to zaista i žele.

“Raspisaću nove izbore za Beograd kad opozicija poželi. Ali trebalo bi da razmisle, jer će izgubiti ubedljivije“, poručio je lider SNS.

U kontekstu novih izbora u glavnom gradu pominjana su do sada dva termina – decembar i mart. Koji im više odgovora ili možda postoji neki treći, pitali smo predstavnike opozicije, ali niko od njih na to pitanje nije konkretno odgovorio.

Dragana Rakić, zamenica predsednika DS-a, navodi za “Novu” da se o datumu održavanja vanrednih izbora u Beogradu demokrate neće izjašnjavati, niti računati na Vučićevu reč da će tih izbora uopšte biti .

“Neka on u svom pozorištu glumi sam”, kaže ona.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Rakić navodi da predsednik Srbije kao i “obično glumata, zamenjuje teze, manipuliše i podmeće”, te da će ako bude izbora, oni biti održani u trenutku koji odgovara Vučiću, a ne opoziciji.

“U uređenim zemljama, izbori se raspisuju onda kad se steknu zakonski uslovi za to, a u Srbiji – kad odgovara Vučiću. Tako će biti i sa vanrednim izborima u Beogradu – ako ih bude, biće ih u trenutku kad to odgovara Vučiću, a ne opoziciji. Demokratska stranka mu neće pomagati da takvo stanje održava i da svoje manipulacije izborima i izbornom voljom građana predstavlja kao nekakav ustupak opoziciji”, zaključuje zamenica lidera DS.

Ni Aleksandar Jovanović Ćuta, budući poslanik i jedan od lidera koalicije “Moramo”, nije želeo da se izjašnjava o željenom terminu za vanredne beogradske izbore. On za “Novu” kaže da ne može da komentariše Vučićeve izjave na temu – “kad god opozicija poželi biće izbora”.

Aleksandar Jovanović Ćuta Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

“To nije stvar želja. Dajte da se konstituiše gradska vlast, gradska skupština i da vidimo kako tu stoje stvari, da vidimo šta će da se dešava i da ne žurimo mnogo s tim novim izborima. To šta Vučić priča, to ne znači ništa kao što znamo. Može sutra da kaže nešto drugo. Ne želim da uopšte da razmišljam o tome šta Vučić servira kao opcije”, navodi Jovanović i dodaje da Vučić nije taj koji će da odlučuje o tim izborima.

Ni Milica Đurđević Stamenkovski, predsednica Zavetnika, ne odgovara konkretno na pitanje koji bi termin bio najbolji za nove izbore. Kaže da su spremni u svakom trenutku da pokažu svoju političku snagu i poboljšaju rezultat u Beogradu.

Milica Đurđević Stamenkovski Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

“Vučić nema obavezu da bude duh iz lampe koji ispunjava želje opoziciji, već da se, kao predsednik države, rukovodi demokratskim procedurama, slovom Ustava i zakona. Odluku o ponavljanju izbora dogovorao je sa Đilasom, mimo bilo kakvih ovlašćenja, pa verujem da će i termin međusobno uskladiti”, ističe Đurđević.

Da je uvek spreman za izbore i da očekuje bolji rezultat, kaže lider Dveri Boško Obradović, ali ni on ne otkriva u kom bi terminu želeo da budu održani.

Boško Obradović Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

“Niko sem Vučića i Đilasa nije pominjao nikakve nove izbore i moguće termine. A njih dvojica nisu država i zakon. To što su se oni dogovorili – to je njihova privatna stvar i nikoga drugog ne obavezuje. Oni mogu izazvati nove izbore jer SNS i SPS imaju većinu u skupštini grada Beograda. Ali, da prvo vidimo kako će izgledati ta nova skupština. To je pravo mesto za razgovor o svemu pa i o novim izborima ako ne može da se formira vlast”, navodi Obradović za naš list.

“Bolje mart nego decembar”

Ivo Čolović, programski direktor Cesida, za “Novu” navodi da ako mora da se bira između decembra ili marta, kao potencijalnih termina za nove izbore u Beogradu, za opoziciju je bolji ovaj drugi.

“To bi im dalo više vremena da se konsoliduju i dogovore oko zajedničkog fronta i načina na koji će se boriti na tim izborima”, zaključuje Čolović.

On međutim ističe da ne veruje da će se Vučić opredeliti za nove izbore u prestonici.

“Ne vidim u ovom trenutku razlog za to. Odnos vlasti i opozicije u mandatima je 56 – 54 u korist vlasti. Sa druge strane, opozicija je nezadovoljna, razjedinjena i čak da ima podršku nekog iz vladajućeg bloka pitanje je da li bi mogla da formira vlast”, kaže Čolović.

BONUS VIDEO Da li su izbori za beograd gotovi ili se igra na produžetke? 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar