Dragan Đilas Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas rekao je da konačni rezultati izbora u Beogradu, koje je saopštila Gradska izborna komisija više mesec dana po zatvaranju birališta, pokazuju da institucije u zemlji ne funkcionišu. On je napomenuo da su se on i njegova stranka borili za nove izbore, dok su ih drugi napadali.

Komentarišući to što su posle više od mesec dana objavljeni rezultati izbora, lider Stranke slobode i pravde, Dragan Đilas je poručio- “kakve ‘institucije’ takvi izbori, a takvi i rezultati.

Pročitajte još...

“Svi koji su pozivali da se sačeka da ‘institucije’ završe svoj posao treba sada da kažu šta im je plan. Mi smo naš plan – novi izbori, kao jedini način da se sačuva izborna volja Beograđana, koji su većinski glasali protiv sadašnje vlasti, saopštili još pre tri nedelje. Svakome je i tada bilo jasno da se od Gradske izborne komisije i Upravnog suda nije moglo očekivati da donesu odluku o ponavljanju izbora na 200 biračkih mesta. Jasno je bilo i da će SNS imati ne samo 56 odbornika sa SPS-om, već i brojniju većinu sa raznim lažnim opozicionarima”, smatra Đilas.

Prema njegovim rečimato je svima bilo jasno, ali su neki, kako kaže, odustali od svojih stavova da institucije ne postoje.

“Neki od onih koji su se predstavljali kao opozicija – to nisu. Aleksandar Vučić je na sastanku sa mnom rekao da je legitimitet najvažnija stvar za svaku vlast i da prihvata da se održe novi izbori, bez obzira što SNS može da formira većinu. Ponovio je to i javno. Ostaje da se vidi u kom terminu će se izbori održati, da li u decembru ili martu. Zahvaljujući novim izborima imaćemo šansu da sprečimo da oni koji su vodili grad u prethodnom periodu i imali katastrofalne rezultate, sa istom politikom nastave još četiri godine”, rekao je on, a potom se osvrnuo i na ostatak opozicije.

“Na strankama koje su napadale SSP i mene lično zbog toga što nismo gurnuli glavu u pesak i čekali da se nešto desi, nego smo se borili i izborili za nove izbore, je da kažu šta su njihovi naredni koraci”, upitao je Đilas.

Podsetimo, Radomir Lazović iz koalicije Moramo smatra da je upravo Dragan Đilas prekršio dogovor opozicije.

„“Dragan Đilas je prekršio taj dogovor i samovoljno je ponudio Vučiću izlaz, odnosno kupovinu vremena. Održana su dva veoma dobra sastanka na kojima su bile sve organizacije opozicije i na kojima je dogovoreno da cela opozicija insistira da GIK radi svoj posao i da donese odluku da se ponavljaju izbori na mestima na kojima je došlo do nepravilnosti. Takođe dogovoreno je da na ponovljenim izobrima sve organizacije daju podršku listi Ajmo ljudi, koja da je ušla, opozicija bi imala većinu u gradskom parlamentu”, poručuje Lazović i dodaje da je najava novih izbora “samo blef režima”.

BONUS VIDEO: Đilas o ponašanju dela opozicije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare