Foto: medija centar beograd

Advokat za ljudska prava Aleksandar Olenik izjavio je da je Kosovo "faktički nezavisna država" i optužio vlast i opoziciju da su "svesni toga", ali da ne žele to da kažu javnosti, jer se plaše da će izgubiti glasove građana.

„Kosovo je sada faktički nezavisno. To Kosovo, za koje neki kažu da nije nezavisno je nama pre godinu, godinu i po dana uvelo carine i takse na našu robu od 100 odsto. Pa postavljam pitanje: ako nije nezavisno, kako nam je uvelo carine i takse od 100 odsto. I ima još milion takvih primera“, rekao je Olenik, a preneo portal Autonomija.

On je dodao je da kada razgovara sa političarima iz vlasti i opozicije, i kada im kaže da je Kosovo „de fakto nezavisno“, oni mu na to kažu „jeste, ali ja to ne smem da kažem, zbog javnog mnjenja, ostaću bez glasova“.

„Dakle, i jedna i druga stana dezinformiše građane Srbije, a ja mislim da građani Srbije vrlo dobro znaju da je Kosovo izgubljeno za Srbiju. Građani znaju, nisu ludi“, kazao je Olenik.

On je ponovio poziv tužilaštvu da mora da reaguje zbog postupaka Srpske pravoslavne crkve koja se ne pridržava propisanih epidemioloških mera.

„Nepostupanje po zdravstvenim propisima u vreme epidemije i širenje zaraznih bolesti su dva krivična dela zbog kojih predstavnici SPC treba da odgovaraju“, precizirao je Olenik.

Dodao je da je od početka pandemije pokrenuto više od 300 postupaka zbog tih krivičnih dela, od čega je više od 150 ljudi završilo u pritvoru, a 104 je imalo takozvana „skajp“ sudjenja, što je „katastrofa“.

„Ali je problem što postoje gradjani prvog i drugog reda, što tužilaštvo prema nekim građanima pokreće krivične postupke, što i treba da radi, ali postoje i građani prema kojima tužilaštvo ne pokreće krivične postupke, a to su sveštenici, koji od početka pandemije više ili manje obavljaju svoje obrede, zbog čega se veliki broj i gradjana i sveštenika razboleo, a ni protiv koga nije pokrenut krivični postupak“, rekao je Olenik.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare