Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs/N1/Printscreen/Instagram/moj_beo_grad_

Aleksandar Šapić, doskarašnji gradonačelnik Beograda i predsednik Privremenog organa, tokom kampanje koja je za nama nije se potrudio da Beograđanima ponudi "nešto drugačije" u odnosu na ono što su stanovnici prestonice videli od njega u prethodnih godinu dana. Bahatost, arogantan stav, uličarski rečnik, ali i nespremnost da sasluša novinarska pitanja i kritike ostaće trajno obeležje nekadašnjeg vaterpoliste koji, za razliku od bazena, nikako da nauči da "pliva" u politici.

Predsednik privremenog organa Alekasandar Šapić u izbornoj kampanji, koja se može nazvati “one man show”, napravio je više autogolova.

Domaći Brus Li, kako je sam sebe jednom prilikom nazvao, “tukao” se sa svima oko sebe, pa su takom redom “stradali” novinari, aktivisti, politički protivnici ali i jedna stolica.

Rečnik jednog gradonačelnika

Verovatno najveći autogol ali i najprimitivniji potez Šapića bio je na Savskom keju kada je aktivistu sa Novog Beograda, Dušana Čavića nazvao magarcem i dripcem.

Zbog pitanja gde je bio ispred Ribnikara da se pokloni žrtvama masovnog ubistva, Aleksandar Šapić je izgubio kontrolu.

„Besramniče jedan, slušaj me sad ti besramniče jedan. Ušao sam u svaku kuću ubijenog i ranjenog deteta. Slušaj me dripčino jedna. Ušao sam u svaku školu samo se nisam slikao, dripčino“, odgovorio je Šapić mašući rukom i unoseći se Čaviću u lice, a sve je to zabeležila kamera.

Na pitanje „kakav je to rečnik gradonačelnika“, Šapić je naveo da je to „rečnik za Čavića“ i ponovio da je bio ispred škola, ali da se nije slikao.

„Nisam se slikao, magarče jedan nevaspitani. Nije moja dužnost tebi da se pokazujem“, ponovio je bivši gradonačelnik svoje uvrede.

Burne sednice Privremenog organa

Drao se u toku kampanje Šapić i na svoje. Na poslednjoj sednici Privremenog organa grada Beograda, vikao je i na svog koalicionog partnera iz SPS Nikolu Nikodijevića.

„Na pola sednice počeo je da viče na Nikolu Nikodijevića iz SPS koji je kucao poruke na mobilnom telefonu. Šapić je je praktično vikao, tražio da Nikodijević ostavi telefon i sa konstantno povišenim tonom tražio od Nikodijevića da ga sluša“, ispričao je sagovornik portal Nova nakon sednice.

PROČITAJTE JOŠ:

Na istoj sednici, nije imao kritiku samo na korišćenje mobilnog telefona, već i na udobnost stolice.

“Šapić je prvo kasnio 20 minuta i onda kada je seo praktično bacio stolicu, opsovao, i uz nekoliko neprikladnih komentara rekao da očigledno ne može ni normalna stolica da postoji kako bi se radilo” kazao je Nova.rs jedan od prisutnih na sednici.

To što se autobus prepolovio je diverzija

Pre nekoliko dana kod Mašinskog fakulteta u Beogradu jedan autobus gradskog prevoza se prepolovio, a Šapić je za to okrivio političke neistomišljenike.

Doduše, nije direktno upirao prstom u krivce ali je poručio da je izborna kampanja “pokazala mnogo prljavštine.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs/Shutterstock

Takođe, za dojave o bombama u školama širom Beograda indirektno je optužio političke protivnike.

„Najljubaznije vas molim i trudiću se da rečima ne pokažem gnev i bes koji me je obuzeo kad su mi i jutros javili da ne prestaju dojave o bombama po beogradskim školama koje već danima traju i kojima se danima maltretiraju sva deca i zaposleni u njima. Apelujem i preklinjem, da prestanete sa ovim i da potražite neko drugo mesto gde ćete skupljati poene pred izbore, a da ostavite škole i decu na miru, jer će se porazboljevati“, poručio je Šapić.

Odnos prema novinarima tradicionalno bahat

Od dolaska na mesto gradonačelnika glavnog grada Šapić je uspostavio pravilo da na pitanja novinara našeg portala i televizija N1 i Nova neće odgovarati u odsustvu svojih kamera.

Nazivao je novinare te tri redakcije raznim pogrdnim imenima – najčešće lažovima.

Prilikom obilaska radova na novoj autobuskoj stanici izneo je i svoje mišljenje i o uređivačkoj politici centralnog dnevnika N1 televizije.

“Kad krenu one vaše vesti, ja mislim da je rat počeo.Unosite nemir, sve crno, sve mračno, sve najgore”, rekao je Šapić tom prilikom.

Pošto mu se očigledno ne sviđa uređivačka politika, odlučio je, negde na pola kampanje, predsednik privremenog organa, da sa svoje mejling liste poziva na konferenciju skine mejl redakcije N1, i time napravi još jedan autogol jer je jasno poručio šta misli o slobodi medija.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar