Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas na obeležavanju sećanja na stradale i prognane u vojno-policijskoj operaciji "Oluja" da su na početku avgusta za Srbe dani tuge, sećanja, izgubljenih kuća, izgubljene dece koja se ne mogu vratiti.

Vučić je na centralnom komemorativnom skupu, održanom na stadionu u Loznici, rekao da su na početku avgusta „i dani ponosa, jer „oni koji se raduju svojoj velikoj pobedi neće moći da razumeju da su akciju na tenkovima vodili protiv žena i dece na drugoj strani“ i da kada ponovo prete govore: „opet ćete na traktore“.

„Traktor je imenica mučenika, divnih i poštenih ljudi. Niste baš tako hrabri i niste baš ni sami taj zločin provodili, pomagali su vam ovi veliki i najmoćniji“, rekao je Vučić.

On je ponovo govorio o Rezoluciji Ujedinjenih nacija o Srebrenici i rekao da su „hteli da nam stave žig i pečat genocidnog naroda“.

„Mi smo rekli ‘dosta je bilo pritiska na najstradalniji narod na Balkanu’. Digli smo glas u ime slobodarskih zemalja u svetu i pokazali smo kako jedna mala zemlja može da ih pobedi“, rekao je Vučić.

On je dodao da ljudi hoće da menjaju svet, da neće da budu sluge i da Srbi nikada nikome nisu hteli da služe.

Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

„Služimo svom narodu, svojoj zemlji i nikada se to više neće promeniti u našoj Srbiji“, rekao je Vučić.

Govoreći o globalnoj tzv. vouk kulturi, koja podstiče svest o nejednakostima osetljivih društvenih grupa, Vučić je rekao da Srbija „nije za te vrednosti“, da Srbija „želi da ima svoje vrednosti“.

On je ponovio svoje ranije ocene da Srbiju „napadaju onda kada jača“.

Vučić je naveo da Hrvatska kupuje višecevne raketne bacače Himars, pitajući čemu je to oružje namenjeno kad su oko Hrvatske dve vojno neutralne zemlje – Austrija i Srbija.

Foto: TANJUG

Srbija će imati i jače oružje za manje od tri godine, ali no neće biti upereno ni protiv koga, rekao je Vučić.

On je naglasio kako je posebno ponosan što se skup održava u Loznici, jer se i na tom stadionu vidi napredak Srbije.

Vučić je rekao da novih progona, pogroma Srba i traktora više nikad neće biti, i da to garantuje.

Povodom hašenja Srba, vlastima u Prištini je poručio da je „mrak pred zoru najgušći“.

Foto: Vladimir Šporčić/Tanjug

„Moraćemo da pratimo kako se stvari u svetu menjaju, a menjaju se velikom brzinom. Moraćemo da sačuvamo našu zemlju. Kada smo ekonomski jači, bićemo i vojno snažniji, odvratićemo svakoga od napada na našu zemlju i agresije na naš narod“, rekao je Vučić.

On je naglasio da je Srbija danas „ponosita zemlja i stvarno slobodna“ i da nije ničiji „ni patrljak ni patuljak“, da se u Srbiji bolje živi i da sebi mora da zada velike zadatke kako bi sustigla one koji su stotinama godina bili ispred nje.

***

BONUS VIDEO – Obeležena 29. godišnjica „Oluje“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare