Aleksandar Vucic
Aleksandar Vučić Foto:EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Najveća grupa u Evropskom parlamentu Evropska narodna partija (EPP), kojoj pripada i Srpska napredna stranka, glasala je za usvajanje izveštaja EK u kojem je Srbija ozbiljno kritikovana, prevashodno zbog saradnje s Rusijom, saznaje Nova.rs. Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta većinom glasova je danas usvojio izveštaj u kom se traži da se pristupni pregovori sa Srbijom uslove usklađivanjem zvaničnog Beograda sa spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije, odnosno uvođenjem sankcija Rusiji.

Reagujući na godišnji paket proširenja koji je danas predstavila Evropska komisija, socijalisti i demokrate razočarani su tempom procesa proširenja Zapadnog Balkana. Oni su podvukli da Putinov rat protiv Ukrajine mora biti poziv na buđenje EU da se hitno ponovo posveti Zapadnom Balkanu, učvršćujući ove zemlje jače u evropsku demokratsku porodicu.

U izveštaju se navodi da je neophodno dati prioritet usklađivanju zemalja kandidata sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

“Pristupne pregovore Srbijom bi trebalo unaprediti samo ako se zemlja uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije i ostvari značajan napredak u reformama vazima za EU”, navodi se u izveštaju koji je danas usvojen.

Evroposlanici su pozvali Srbiju da se sistematski uskladi sa restriktivnim merama EU i politikom prema Rusiji, te da pokaže napredak u demokratiji, vladavini prava i prihvati vrednosti i prioritete EU.

Oni su pozvali i da se prispitaju svi fondovi EU za Srbiju, posebno svi projekti koji se finansiraju u okviru ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan, kako bi se, prema njihovoj oceni, osiguralo da svi rashodi EU budu u potpunosti u skladu sa strateškim ciljevima i interesima.

Kako se vidi u dokumentu u koji je Nova.rs imala uvid, svi poslanici EPP glasali su za usvajanje ovakvog izveštaja o Srbiji. Inače, Srpska napredna stranka je 2016. godine primljena kao pridružena članica u Evropsku narodnu partiju, a upravo su iz EPP u sredu saopštili da države koje su na strani ratnih huškača ne mogu biti kandidati za Evropsku uniju (EU).

Dodali su da EU nije samo ekonomska unija, već zajednica zasnovana na vrednostima.

“Zemlje koje žele da budu deo bloka moraju da budu usklađene sa našim vrednostima. To se posebno odnosi na njihovu politiku prema Rusiji. Zemlje kandidati za članstvo u EU ne mogu da nastave da posluju kao i obično ili da usklađuju svoje spoljnopolitičke strategije sa ratnohuškačkim režimom“, naveli su evropski poslanici Rasa Juknevičijene i Paulo Rangel u saopštenju EPP-a.

BONUS VIDEO: Oštar izveštaj Evropske komisije o napredovanju Srbije ka EU

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare