Foto: TANJUG/ RADE PRELIC/ bg

PredsedniK Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je u dobroj meri saglasan sa onim što je napisano u Godišnjem izveštaju Evropske komisije o Srbiji.

„Jedino nazadovanje Srbije je u odnosu prema sankcijama Rusiji. Nazadovali smo samo u jednoj oblasti a to je odnos prema Rusiji. Tačno je, tako smo glasali, to je politička odluka Srbije i plaćamo konsekvence za to“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Palati Srbije, posle razgovora sa šefom Delegacije EU u Srbiji Emanuelom Žiofreom koji mu je večeras predao Godišnji izveštaj Evropske komisije o Srbiji 2022. godine.

„Sa velikom ozbiljnošću uzećemo njihove stavove i mišljenja u obzir. Ovaj izveštaj nam otvara prostora da nastavimo da radimo na sveobuhvatnim reformama u oblasti vladavine prava“, dodao je on.

Vučić je rekao da se suština zamerki tiče našeg odnosa prema uvođenju sankcija Ruskoj federaciji.

„Ovo je političko pitanje. Danas je naš nivo usaglašenosti na 45,03, znači da smo za nešto glasali, ali nije bilo vezano za Rusiju. Oni svaki dan izlaze sa deklaracijama protiv Rusije. Mi nismo glasali ni za jednu od njih. Naravno da je taj politički deo obojio izveštaj i to je jedini deo – što moram da istaknem zbog onih zlonamernih – to je jedini deo gde je prema onome što vidi Evropska unija zabeleženo nazadovanje – u našem odnosu prema sankcijama prema Rusiji, u našoj usaglašenosti sa deklaracijama EU. To je politička odluka Srbije i plaćamo cenu za to, ali ćemo uzeti u razmatranje sve što ste rekli i napisali“, rekao je Vučić šefu Delegacije EU u Srbiji.

Prema njegovim rečima, ovaj Izveštaj je povoljniji u smislu vladavine prava po nas, a mnogo nepovoljniji u smislu usaglašavanja naše spoljne politike sa politikom Evropske unije.

„Za nas je važno da smo prošle godine imali rast od 23,3 posto u trgovinskoj razmeni sa EU, a ove godine u prvih osam meseci imamo dodatnih 28,3 posto rasta u trgovinskoj razmeni što najbolje govori koliki je značaj EU kao partnera Srbiji“,  rekao je Vučić i istakao da će više Srbija da izvozi u Evropsku uniju što govori i o EU investicijama u našu zemlju koje su ogromne.

Foto: TANJUG/ RADE PRELIC/ bg

Istakao je da je za nas posebno važno da je EU spremna da otvori Klaster 3, da ćemo nastaviti da radimo na reformama i da ćemo uraditi mnogo toga po pitanju vladavine prava do nove godine.

On je dodao da je za njega  važna i analiza da Srbija gradi dobrosusedske odnose sa svima, iako je primećeno da su odnosi sa Hrvatskom zategnuti.

„Ne mislim ni da su posebno zategnuti, ali svakako ne našom krivicom. Drugo je pitanje oko Crne Gore gde se takođe primećuje naš napredak“, dodao je on.

Sve što su napisali u izveštaju je istinito, a Srbija će gledati da napreduje na evropskom putu, jer je za ljude u Srbiji važno da ekonomija ide napred i da vladavina prava ide napred.

„Ja sam razumeo ovu poruku. Oni očekuju drugačiji stav prema Ruskoj federaciji. Razmatraćemo svoj stav na dnevnom nivou kao što je to bio slučaj i do sada i donositi odluke u budućnosti. Nastavićemo da radimo na našem evropskom putu, s tim da za nas teritorijalni integritet ima drugačije značenje nego za njih, pa možda nas razumeju možda nas ne razumeju, možda mi nešto promenimo, možda ne promenimo“, zaključio je Vučić.

Emanuel Žofre: Iskoristiti priliku za neophodne odluke, ma kako teške, da se ide napred

„Srbija se nija uskladila sa merama EU protiv Moskve, uvedenim zbog napada Rusije na Ukrajinu“, rekao je Žiofre, istakavši da je dokument objavljen u momentu kada se Evropa fokusira na krizu u ukrajini koja utiče i na politiku proširenja EU.

Emanuel Žiofre Foto: Printscreen/N1

Prema njegovim rečima, stopa usklađenost spoljne politike Srbije sa EU sa 64 pala je na 45 odsto ove godine a to je povezano sa merama koje nisu preduzete nakon ničim izazvane agresije Rusije na Ukrajinu.

„Od zemalja kandidata za članice EU očekujemo da se usklade sa spoljnom politikom EU“, istakao je Žiofre.

Što se tiče oblasti u kojima je zabeležen napredak u izveštaju je istaknuto pravosuđe, kao i borba protiv korupcije u kojoj je, kako je Žiofre istakao, postignut napredak.

„U borbi protiv organizovanog kriminala uočen je ograničen napredak. Broj istraga je povećan, ali broj optužnica i prvostepenihh presuda je smanjen, takođe je ograničena i konfiksacija imovine stečene kriminalom“, dodao je on.

Na žalost, prema Izveštaju nismo imali napredak po pitanju medija i slobode izražavanja. Kada je reč o bezbednosti novinara formirane su Radne grupe, policija i tužilaštvo su brže reagovali na pretnje ali ključno pitanje je da se zakonodavstvo i strategija ne sprovode u potpunosti, posebno kada je reč o Zakonu o slobodni informisanja i Zakonu o elektronskim medijima“, dodao je Žofre na konferenciji za novinare.

Kada je reč o normalizaciji odnosa sa Kosovom dijalog je nastavljen, glavni pregovarači su se sastajali redovno, ali nije postignut napredak u normalizaciji odnosa i postizanju sveobuhvatnog sporazuma.

Istakao je da su Srbija i Evropska unija i dalje bliski partneri, da naša trgovinska razmena raste i da je Evropska unija najveći investitor i donator u Srbiji.

„Trenutna bezbednosta kriza koja potresa i Evropu i svet zahteva veće jedinstvo, kako bismo mogli da prevaziđemo teškoće pred nama u oblasti bezbednosti, ekonomije, energetike i proces proširenja je zaista više nego ikad politička investicija EU na Zapadnom Balaknu i treba da iskoristimo ovu priliku da donesemo odluke neophodne odluke ma kako one bile teške, da idemo napred“, zaključio je Žiofre.

****

BONUS VIDEO: Srbija nikad gore nije prošla: U izveštaju iz EU o Srbiji prvi put pomenuti afera Krušik i Telekom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare