“Odbio sam da potpišem kapilarni glas, rekli su mi da ću to ‘dobro da zapamtim’ i posle dva dana su me prebacili u mesnu zajednicu udaljenu 10 kilometara od grada, u kojoj nema nikakvih uslova za rad”, opisao je Novica Petrović iz Kragujevca kako je prošao zbog “neposlušnosti”. On je inače zaposlen u Gradskoj upravi i glavni je poverenik Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) za sve uprave u gradskoj administraciji.

Novici Petroviću su SNS aktivisti došli “na vrata” porodičnog stana i zatražili da on i njegova porodica potpišu da će na predstojećim izborima glasati za Srpsku naprednu stranku.

Pre nego što je odbio da potpiše, upitao je zašto su “baš kod njega došli”, te dobio odgovor, da su “njega i dete pronašli u spiskovima”.

“Na moja vrata je došla koleginica, koja je na određeno zaposlena u Komunalnoj miliciji. Kada sam rekao da ne želim da potpišem, odgovorila mi je – letećeš ako ne potpišeš, znaš da tako ide”, priča Novica kako je počela njegova agonija, koja traje duže od mesec dana.

Novica Petrović Foto:Glas Šumadije

Dodaje i da je od koleginice koja je pravila listu sigrnih glasova, zatražio da ga odmah izbaci sa svih spiskova koje ima SNS i kako kaže, svojeručno potpisao izjavu-istupnicu da ga “izbrišu”.

Međutim, samo dva dana posle toga, Novica je obavešten o promeni radnog mesta i premeštaju u seosku Mesnu zajednicu Bukurovac, koja je od Kragujevca udaljena 10 kilometara.

PROČITAJTE JOŠ...

Novica, inače diplomirani pravnik, zaposlen je u Gradskoj upravi kao izvršilac za stručno operativne poslove mesnih zajednica i 20 godina je radio u MZ Lepenica. Ujedno je i glavni poverenik Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata gradskih uprava Kragujevca i potpredsednik Granskog sindikata javnih službi Srbije.

Premeštaj u seosku mesnu zajednicu, poslodavac mu je, kako kaže, predstavo kao “nagradu” za dosadašnji rad, jer je na svakom poslu koji je do sada obavljao, uspeo da unapredi mesnu zajednicu.

Kako izgleda novo radno mesto?

Novica opisuje da njegova nova kancelarija nije dostojna za bilo kakav rad, a premeštaj doživljava kao “čistu diskriminaciju”.

Foto:Privatana arhiva

“To je objekat koji uopšte nije u funkciji. Zidovi se obrušavaju, plafon visi, nema telefona ni interneta, signal za mobilini moram da ‘jurim’, a najgore je što u celoj zgradi nema priključka za vodu, pa tako ne postoji ni mokri čvor. Ispred je poljski wc sav zarastao u korov i travu, a u zgradi nema ni grejanja, već samo jedna grejalica s dva grejača. Eto, to je moja nagrada za dosadašnji uspešan rad”, priča Novica i pita se, kako li bi tek izgledalo da je “kažnjen”.

Foto:Privatana arhiva

On je već izvršio primopredaju dužnosti na svom doskorašnjem radnom mestu i počeo da odlazi na novo u MZ Bukurovac.

Objašnjava da je to mala seoska sredina u kojoj živi oko 130 ljudi, te da u važećim gradskim pravilnicima nije ni predviđeno da sela sa malim brojem stanovnika imaju “stalno zaposlenog čoveka”.

“Ta mesna zajednica nikada nije imala svog sekretara. Do 2005. godine tu je radio čovek samo u letnjem periodu, a kasnije je sve poslove obavljao šef mesne kancelarije ili sekretari iz drugih mesnih zajednica.

Čak je i gradskim pravilnikom predviđeno da male mesne zajednice nemaju plaćene sekretare. Ali, eto, meni su sad dodelili baš takvu, zbog toga mislim da je ovo diskriminacija i politički progon“, navodi on.

Foto:Privatana arhiva

“SNS ima svu moć i mogu da rade šta hoće”

Naš sagovornik ističe da Srpska napredna stranka u Kragujevcu deli zaposlene u javnim službama na “naše i njihove” i ukazuje da će njegov premeštaj koristiti kao primer svima koji se budu suprotstavili i odbili da daju podršku.

“SNS sve svoje članove drži u šaci, pa čak i one koji nisu u stranci, a rade u javnim preduzećima. Oni imaju svu moć i cilj im je da pokažu koliko su moćni i da mogu da rade šta hoće. Siguran sam da će moj primer poslužiti kao pretnja ostalima, u smislu – kad smo mogli glavnog poverenika sindikata da prebacimo tamo, videćete kako ćete vi proći”, rekao je Petrović.

Nikola Dašić: “To je politička kampanja u kojoj je zloupotrebljen sindikat”

O premeštanju Novice Petrovića na neuslovno radno mesto, predsednik Privremenog organa grada Nikola Dašić je za loklanu Televiziju Kragujevac rekao da je to “politička kampanja”.

Nikola Dašić Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

On je istakao i da je Petrović član SNS-a, koji se “svojom voljom našao na drugoj odborničkoj listi”, te dodao da je u ovom slučaju “zloupotrebljen sindikat”.

Dašić je takođe rekao i da je u izbornoj kampanji “legitimno da svaka stranka mobiliše svoje članove u želji za što boljim rezultatom” i podvukao da SNS ne vrši nikakav pritisak na birače “jer bi takvim činom sami sebi naneli štetu”.

Međutim, Dašić nije komentarisao ekspresnu promenu radnog mesta Novice Petrovića.

Naš sagovornik je demantovao  Dašićevu izjavu i rekao da nikada nije bio član SNS, već jednog njihovog koalicionog partnera koga ne želi da imenuje.

Naveo je i da je sa tom strankom prekinuo svaki kontakt 2019. godine, te da je za ove izbore, kako kaže, prihvatio poziv jednog lokalnog opozicionog lidera, “da im kao pravnik pomogne oko administracije”.

Foto:Privatana arhiva/Glas Šumadije

“Gradonačelnik menja teze i sve svodi na politički teren. Njegova izjava je kontradiktorna i on nigde ne spominje razlog zbog kog sam ja prebačen na drugo radno mesto. Ovde je urađena čista diskriminacija i prekršena su sva međunarodna prava i konvencije međunardnih organizacija rada.

Čak i naš Zakon o radu propisuje da sindikalni predstavnik ne može biti stavljen u nepovoljniji položaj od položaja koji je imao pre stupanja na sindikalnu funkciju”, rekao je ovaj poverenik ASNS-a.

U zaštitu svog člana stala je i centrala sindikata, a predsednica Ranka Savić je ovu promenu radnog mesta okarakterisala kao “politički progon”.

Ranka Savić Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Ona se u Kragujevcu sastala sa predstavnicima Gradske uprave i gradonačelniku u ostavcu poručila preko njegovih saradnika “da je za obe strane, najbolje da se ovaj problem što pre reši” i da Novica Petrović bude vraćen na svoje radno mesto.

U suprotnom, ona je najavila da će o svemu obavestiti ministarstvo i nadležne inspekcije.

Novica Petrović na kraju kaže i da se nijednog trenutka nije pokajao zbog odbijanja da potpiše siguran glas za SNS i poručuje građanima da budu dostojanstveni i da ne pristaju na poniženja.

BONUS VIDEO: Vrsjakov: Zagađenje, plate, kapilarni glasovi… sve je to nasilje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare