Društvenim mrežama kruži snimak poruke u kojoj se korisnik socijalne pomoći ucenjuje da glasa za SNS ili će u supronom ostati bez iste.

„Da li smo se dogovorili za ono?“, piše na početku prepiske koja se šeruje na društvenim mrežama.

Zatim stiže odgovor:

„Ako ne glasam za SNS stranku ostaću bez socijalne pomoći“.

I potvrda:

„Da to sam ti već objasnio. Slikaćeš mi listić i ličnu kartu. Podseti i ostale da i oni to trebaju da urade da ne bi bilo posledica. A kasnije ćemo da se dogovorimo ako ispoštujete sve“.

Ove poruke je jednom od korisnika socijalne pomoći navodno poslao naprednjak iz Golupca, predsednik Sportskog Saveza Golubac Jovica Josić.

Njegovo ime pojavljivalo se u javnosti 2020. godine, kada su lokalni mediji izveštavali o tuči u kafiću „City“ u Golupcu, u kojoj je pretučen Nemanja Stojanović iz Beograda. On je tada zadobio teške povrede, u vidu frakture baze nosa i vilice.

PROČITAJTE JOŠ....

Inače, priču o pritiscima na korisnike socijalne pomoći, nedavno je objavila CRTA.

“Iznuđivanjem i “kupovinom” glasova egzistencijalno najugroženijih građana političke partije zloupotrebljavaju situaciju u kojoj pola miliona ljudi u Srbiji živi u apsolutnom siromaštvu, broj korisnika u evidenciji centara za socijalni rad iznosi oko 700 hiljada, a 176 hiljada građana prima socijalnu novčanu pomoć”, navodi Crta.

Programski direktor Crte Raša Nedeljkov posebno naglašava da se s izborima na vidiku politički pritisci, koji su već dugi niz godina svakodnevica, pojačavaju i da su posebno beskrupulozni prema građanima koji najviše zavise od pomoći države.

“Stručni radnici i ostali zaposleni u centrima koriste se višestruko – kao sigurni glasovi, stranački aktivisti, neposredni izvršioci pritisaka nad korisnicima i “donatori“ koji deo plate daju stranci. Na kraju lanca su socijalno ugroženi građani, koji moraju da glasaju po direktivi, statiraju na mitinzima, ali u nekim slučajevima i da deo finansijske pomoći koju primaju takođe ustupe stranci“, piše CRTA.

BONUS VIDEO: Instrukcije za blokadu kuće poljoprivrednika u Bavaništu 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare