Miloš Jovanović Skupština Srbije Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Novi DSS podržava zahteve prosvetnih radnika i današnje proteste u organizaciji sva četiri reprezentativna sindikata zaposlenih u prosveti koji se ne mire sa lošim materijalnim položajem, nepoštovanjem sporazuma i urušavanjem obrazovnog sistema, saopštila je ta stranka.

„U situaciji kada se milijarde dinara rasipaju na bespotrebne i korupcionaške projekte krajnje neuverljivo zvuče opravdanja da nema sredstava za prosvetne radnike, posebno što se time gazi potpisani protokol koji predviđa da će početna plata zaposlenog u prosveti biti na nivou prosečne zarade u Srbiji“, navoodi u saopštenju Novi DSS.

PROČITAJTE JOŠ...

Ta stranka ističe da „predsednik Vlade i ministri moraju da shvate da potpisani protokol nije i ne može biti samo još jedno od predizbornih obećanja na koje su odavno zaboravili“.

„Vlast godinama žmuri na loše rezultate na međunarodnim testiranjima koja su posledica i nedostatka kadrova u školstvu. Nastavni smerovi na fakultetima su pred gašenjem, a odgovor države je dodatno ponižavanje sektora koji treba da popune svršeni studenti tih fakulteta“, naglašeno je u saopštenju.

Novi DSS apeluje da Vlada „obezbedi dovoljna sredstva u Zakonu o budžetu za 2025. godinu i to ne samo u delu koji se odnosi na zarade, već su potrebna sredstva za popravku školskih objekata i izgradnju stanova za mlade prosvetne radnike po povoljnim cenama“.

„Vreme je i za temeljni vrednosni zaokret kako Srbija više ne bi bila država u kojoj je partijska knjižica vrednija od diplome, već država koja razvoj zasniva na znanju i obrazovanju“, ističe Novi DSS.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar