Aleksandar Šapić, Skupština grada Beograda Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

U novu imovinsku kartu gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića, koja je datirana na 10. mart, dodate su tri nove stavke. Tako se sada, osim dva stana koja je i ranije prijavljivao Agenciji za sprečavanje korupcije, u njegovom izveštaju o imovinu pojavljuje još jedna nekretnina, kao i dve parcele građevinskog zemljišta.

Aleksandar Šapić se u prethodnom periodu u nekoliko navrata našao u centru pažnje, a jedan od povoda bilo je pisanje BIRN-a da nije prijavio kuću u Opičini kod Trsta, garažu, kao i zemljište.

Podaci o tome se nisu nalazili u njegovoj imovinskoj karti na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije, a u toj instituciji su za BIRN rekli da su svi izveštaji koje je Šapić podneo objavljeni na internet prezentaciji.

Sada se na sajtu Agencije navodi da osim dva stana od 150 kvadrata i 340,10 metara kvadratnih, gradonačelnik Beograda poseduje još jedan stan površine od 149,49 m2. Taj “stan” ima podrum, prizmelje, prvi sprat i potkrovlje.

Takođe, Šapić, sudeći po osveženoj imovinskoj karti, ima i dve parcele građevinskog zemljišta od 84m2 i 43m2.

Moglo bi se pretpostaviti da je reč o imovini koju taj funkcioner Srpske napredne stranke poseduje u Opičini u Trstu, ali se i dalje podaci ne poklapaju.

Foto:Amir Hamzagic/ATAImages

Naime, BIRN je objavio da Šapić u Opičini ima kuću čija je bruto površina 399 kvadrata,, garažu/pomoćnu prostoriju od 127 kvadratnih metara, polovinu pristupnog puta površine četiri kvadrata. Vrednost kuće i garaže iznosila je oko 820.000 evra.

Četvrta nepokretnost, kako je objavio BIRN, je šuma koja okružuje kuće ukupne površine od skoro 6.200 kvadratnih metara. Šapić je vlasnik jednog dela, odnosno 4,35 procenata površine, a pored njega ima još 30 suvlasnika pomenute šume.

Kada je tekst objavljen, Agencija je saopštila da je Šapić prijavio da je tokom 2018. godine kupio stan u Trstu, kao i da je to prijavio u Izveštaju o imovini i prihodima koji je podneo 22.01.2019. Godine. Nije međutim jasno zašto se ti podaci nisu videli na registru njegove imovine i prihoda, kao i zašto je Agencija u odgovoru BIRN-u navela da su svi Šapićevi izveštaji vidljivi na internet stranici Agencije.

Kasnije je međutim ta institucija saopštila da pokreće vanrednu proveru njegove imovine.

Neprijavljivanje imovine javnih funkcionera ili davanje lažnih podataka o imovini je inače krivično delo za koje je zaprećena kazna zatvora.

BONUS VIDEO Ko su Šapićevi čuvari pod maskama?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare