Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić odbio je da odgovori na pitanje novinarke TV Nova zbog čega nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije vilu u Trstu vrednu 820.000. Umesto odgovora, ušao je u verbalni sukob prozivajući medije da "falsifikuju njegove izjave".

Posle sporne legalizacije bespravnog objekta na beogradskoj Bežanijskoj kosi isplivavaju novi neprijavljeni objekti u vlasništvu gradonačelnika Beograda.

Pročitajte još...

Istraživačka novinarska mreža „BIRN“ i nedeljnik „Vreme“ prenose da je Aleksandar Šapić u vreme svog mandata na čelu opštine Novi Beograd kupio kuću u Italiji koju nije prijavio kao imovinu a istovremeno je u toj zemlji kao stalno mesto boravka prijavio Trst i ako živi u Beogradu gde i obavlja javnu funkciju.

Šapić je, po sad već ustaljenom maniru, odgovorio na pitanja TV Nove. Na pitanje zašto je kršio zakon, on je rekao:

„To je laž… Samo da znate. Ali to ne mogu da vam odgovoram, kad nema drugih kamera, jer vi ćete to falsifikujete. Ja ne mogu sa vama da razgovaram, jer nema nijedne druge kamere“.

Nova priča o gradonačelniku Beograda počinje bajkovitim opisom:

Foto: A.K./ATAImages, Printscreen/Google Earth, Shutterstock

“Opičina, primorsko seoce na šumovitoj padini udaljeno oko pet kilometara od centra Trsta, važi za luksuzni kraj grada. Jedna od brojnih kuća izgrađenih na brdu uzdignutom 325 metara iznad mora, pronašla je u proleće 2018. godine svog novog vlasnika – iz Srbije. Reč je o gradonačelniku Beograda Aleksandru Šapiću, koji je u vreme kupovine ove luksuzne vile, bio predsednik opštine Novi Beograd”, otkrivaju BIRN i Vreme.

Kako dalje navode, Šapićevo vlasništvo nad vilom vidi se u izvodu iz italijanskog katastra, ali ne i u registru o imovini i prihodima srpske Agencije za sprečavanje korupcije, kojoj su javni funkcioneri dužni da prijave sve promene imovinskog stanja.

“Površina ni jedne od dve nepokretnosti koje je ovaj javni funkcioner prijavio agenciji, ne odgovara površini Šapićeve tršćanske vile. On je agenciji u poslednjem izveštaju iz jula prošle godine prijavio da poseduje dva stana – od 150 i 98 kvadrata, dok je vila u Opičini znatno veća. Iz italijanskog katastarskog dokumenta saznajemo da Šapićeva vila ima ukupnu površinu od skoro 400 kvadrata. BIRN je došao i do kupoprodajnog ugovora iz maja 2018. godine u kom piše da je vilu u Opičini Šapić platio 820.000 evra”, navodi se u tekstu.

Prevario i italijanske institucije

U ugovoru je zapisano i da je Šapić u tom trenutku imao prebivalište na jednoj drugoj adresi u Trstu, na osnovu čega je mogao da iskoristi zakonsku mogućnost poreskih beneficija, u Italiji poznatijih kao olakšice “prva kuća“.

“Italijanski advokat Livio Neri, član Udruženja za pravne studije o imigraciji kaže za BIRN da prebivalište u Italiji može dobiti samo stranac koji živi u mestu gde se prijavilo i koji mora pokazati nameru da tamo ostane trajno. To je, kaže, i uslov da bi se koristila poreska olakšica za prvu kuću. nSamo ovih nekoliko informacija otvara veći broj pitanja, a najvažnija su dva: zbog čega javni funkcioner Šapić nije ispunio zakonsku obavezu i svoju italijansku vilu prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije? Drugo, po kom osnovu je Šapić dobio prebivalište u Trstu, budući da je te 2018. godine (a i pre toga) živeo u Beogradu i obavljao javni posao predsednika opštine Novi Beograd? Da li je Šapić osim kršenja srpskog zakona, prevario i italijanske institucije”, pita BIRN.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar