Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/BalkansCat / Shutterstock/Google maps

Povodom informacija koje su se pojavile u sredstvima javnog informisanja u vezi sa podacima iz Izveštaja o imovini i prihodima Aleksandra Šapića, gradonačelnika Beograda, Agencija za sprečavanje korupcije saopštila je danas da je Šapić prijavio da je tokom 2018. godine kupio stan u Trstu na adresi Strada Nuova Per Opicina.

Šapić je stan u Trstu prijavio u Izveštaju o imovini i prihodima koji je podneo Agenciji 22.01.2019. godine, navodi se u saopštenju.

Iz Agencije dodaju da je javno dostupne podatke iz navedenog Izveštaja Agencija objavila na svojoj zvaničnoj internet prezentaciji.

„Kako je Aleksandar Šapić Agenciji dostavio saglasnost za objavljivanje podataka o predmetnoj nepokretnosti koji nisu javno dostupni, ovim putem preciziramo podatke iz Izveštaja Aleksandra Šapića iz 2019. godine“, navodi se u saopštenju Agencije za sprečavanje korupcije.

Podsetimo, BIRN i nedeljnik Vreme objavili su u četvrtak da je gradonačelnik Beograda 2018. godine kupio vilu u Trstu vrednu 820.000 evra i da je prekršio zakon jer to nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije.

Šapić, tada predsednik opštine Novi Beograd, živeo je i radio u Beogradu, a sudeći po ugovoru na osnovu prebivališta, vilu u Trstu je nameravao da iskoristi za  umanjenje poreza. Šapićevo vlasništvo nad vilom vidi se u izvodu iz italijanskog katastra do kog su došli BIRN i nedeljnik Vreme, ali kako tvrde ne i u registru o imovini i prihodima srpske Agencije za sprečavanje korupcije, kojoj su javni funkcioneri dužni da prijave sve promene imovinskog stanja.

On je agenciji u poslednjem izveštaju iz jula prošle godine prijavio da poseduje dva stana – od 150 i 98 kvadrata, dok je vila u Opičini znatno veća.

Druga nekretnina je garaža od 127 kvadrata, treća je pristupni put, a Šapić je i suvlasnik šume površine 6.200 kvadratnih metara, koja ima 30 vlasnika.

„Ništa od ovoga što se vidi u italijanskom katastru nema u registru domaće Agencije za sprečavanje korupcije. U poslednjem izveštaju, koji je Šapić prosledio Agenciji 19. jula 2022. godine, piše da od nepokretnosti ima dva stana, ali nijedan od njih ne odgovara kvadraturi u Trstu“, piše Vreme.

Iz italijanskog katastarskog dokumenta BIRN i Vreme su otkrili da Šapićeva vila ima ukupnu površinu od skoro 400 kvadrata.

BONUS VIDEO: Novi kvadrati gradonačelnika Aleksandra Šapića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare