Prošlog četvrtka raspušten je Odbor Srpske napredne stranke u niškoj Medijani, opštini u kojoj je vladajuća stranka po prvi put doživela poraz na decembarskim izborima. Iako se lokalni izbori u Nišu približavaju, SNS po svemu sudeći nije ni blizu rešenja kako da smiri tenzije među svojim članstvom, dok joj gubitak ovog grada “visi nad glavom“.

“U četvrtak je raspušten opštinski odbor SNS u Medijani. Bilo je dosta turbulencija i kad je biran. Došlo je i do fizičkih obračuna, kada je formiran jedan od mesnih odbora upravo u Medijani, kad su upali muškarci sa crnim kapuljačama i oteli zapisnik”, kaže sagovornik Nove.

Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/bs

Na čelu ovog odbora bio je Dragan Đorđević, direktor Pošte u Nišu, koji je sada smenjen.

“Imenovano je pet članova Povereništva: Dragoslav Pavlović Dale (bivši direktor JKP Medijana, sad zaposlen u EPS), direktorka Vodovoda Tamara Milić, predsednik opštine Medijana Nebojša Kocić, direktor Zavoda za urbanizam Ivan Grmuša i bivši narodni poslanik Uroš Radulović”, kaže sagovornik Nove i dodaje da je ovo nastavak žestokih sukoba u SNS u Nišu jer ni izborni ciklus koji je započet proše godine, a koji je bio praćen brojnim skandalima, nije završen. Zbog toga predsednik Gradskog odbora SNS u Nišu nije ni izabran.

Razlog za smenu u Medijani je pre svega loš rezultat SNS na republičkim izborima, kada su u ovoj niškoj opštini izgubili od koalicije Srbija protiv nasilja.

Međutim, stvar je mnogo krupnija. Ceo Niš je za Srpsku naprednu stranku pod velikim znakom pitanja.

Reč je o jedinoj lokalnoj samoupravi na jugu Srbije u kojoj se izbori nisu održali u decembru, a spekuliše se da je razlog tome rđav imidž, loša popularnost i nesloga među niškim naprednjacima.

Uskoro će na red doći lokalni izbori, pretpostavlja se krajem juna, a situacija se ne popravlja.

Niški naprednjaci imaju velike nesuglasice, koje se neretko završavaju verbalnim, ali i fizičkim sukobom. Popularnost aktuelne gradonačelnice Dragane Sotirovski je odavno u padu, zbog čega opozicija vidi šansu da smeni vlast.

Najrelevantniji su izbori, a oni pokazuju da je SNS u decembru u pet niških opština imala 55.000 glasova, Srbija protiv nasilja 40.000, a NADA 7.300. Razlika između SNS i SPN bila je manja nego na nacionalnom nivou, samo 11-12 odsto. A u Opštini Medijana, centralnoj gradskoj, SNS je izgubila od SPN.

U ovom trenutku, naprednjaci nemaju kandidata za gradonačelnika, pa će najverovatnije ići sa imenom Aleksandra Vučića u nazivu liste.

Koji je razlog za sve lošiji rejting SNS u ovo gradu?

Pet struja na jedan grad

Postoji čak pet frakcija koje pokušavaju da ostvare prevlast unutar lokalnog odbora SNS u gradu na Nišavi.

Kako objašnjava izvor Nove iz ovog grada, jednu od tih frakcija kontroliše aktuelna gradonačelnica Dragana Sotirovski.

“Osim njenih saradnika, imate struju bivšeg predsednika niške opštine Palilula Bobana Džunića, zatim onu koju predvodi bivši gradonačelnik Darko Bulatović, ali i kadrove koji su okupljeni oko nekadašnjeg gradonačelnika i direktora Kliničkog centra Zorana Perišića. Konačno, tu je i struja ljudi koja nema istaknutog vođu, reč je o ljudima koji preko ličnog bogatstva vrši uticaj na stranku i kadrove unutar nje”, objašnjava izvor Nove iz Niša.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar