Foto: Nova.rs, Grad Novi Sad

Odlaskom dosadašnjeg gradonačelnika u tri mandata Miloša Vučevića na mesto potpredsednik nove Vlade Srbije i ministra odbrane, Novi Sad dobija novog gradonačelnika. Po Vučevićevom predlogu, to će biti njegov dosadašnji zamenik Milan Đurić, koji je upravo imenovan na sednici Skupštine grada.

„Bez neke patetike, ali nije lako da nemate emocije kada se rastajete sa prijateljima i saradnicima i kada se na neki način rastajete od svog grada. Ja sam veoma ponosan i zahvalan Novosađanima što sam imao prilike da vodim grad“, rekao je Vučević u svom oproštajnom govoru, u kom je predložio Đurića za svog naslednika. On je dodao da je sa Đurićem već podelio “sve što zna” o vođenju grada, kao i da mu u gradskoj kasi ostavlja dve milijarde dinara više no što je njega zateklo kada je došao na čelo grada.

Milan Đurić, koji je i ranije viđen u fotelji gradonačelnika se do sada još nije zvanično izjašnjavao o novoj funkciji, ali je u par navrata izjavljivao spremnost da stane na čelo Novog Sada. Za sebe je govorio da je Vučeviću „i zamenik, i najbliži saradnik, i prijatelj“ i da je spreman da nastavi njegovim stopama. 

O novom gradonačelniku Novosađani malo šta znaju, s obzirom da je poprilično nepoznat javnosti. I njegova zvanična biografija je dosta skromna, kao i njegov stranački angažman. Rođen je 1977. godine u Novom Sadu. Završio je Osnovnu školu „Jovan Popović“, Gimnaziju „Isidora Sekulić“ a potom je upisao Pravni fakultet na kom je diplomirao 2002.  godine.

PROČITAJTE JOŠ

Po zvaničnim podacima, do 2005. je bio advokatski pripravnik, kada je otvorio samostalnu kancelariju. Od 2012. do 2020. bio je član Socijalno-ekonomskog saveta Novog Sada, član Gradskog veća Novog Sada za upravu i propise, a od 2016. član Pokrajinske izborne komisije.

U septembru 2020. izabran je za zamenika gradonačelnika Novog Sada. Ono što je izvesno je da Đurića ne čeka lak posao. Prema izbornim rezultatima SNS u Novom Sadu više nema većinu na kojoj je Vučević “jahao” skoro tri mandata, tako da će novi gradonačelnik morati još više da se dokazuje i zalaže prvenstveno i za stranačke interese. Takođe, u momentu preuzimanja vodstva, Đurić sa foteljom dobija i par gorućih problema, poput konstantnih ekoloških protesta, osiromašenih građana i javnih preduzeća koja su, zbog globalne krize,  već na iovako preopterećenom gradskom budžetu.

BONUS VIDEO: Premijer Srbije Miloš Vučević… Kako vam to zvuči?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar