Od kad je preuzeo vlast 2012. godine, aktuelni predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije imao nijedan televizijski duel sa svojim političkim oponentima. Poslednje sučeljavanje pred televizijskim kamerama, Vučić je imao sad već davne 2012. godine, kad je naspram njega bio njegov najveći politički protivnik i tadašnji gradonačelnik Beograda Dragan Đilas. U međuvremenu, Vučić počeo je uglavnom da gostuje sam, a sa opozicijom je odabrao da "debatuje" preko snimaka ili televizijskih priloge koje mu puštaju u emisijama.

Neposredno pred prestoničke izbore, na kojima je kao kandidat SNS za gradonačelnika u maju 2012. godine izgubio od Dragan Đilasa, Aleksandar Vučić se obreo u studiju televizije B92, gde je kao opozicionar sučelio svoje mišljenje sa tadašnjim predstavnikom vlasti – gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom.

Snimak ove emisije svedoči o poslednjem televizijskom duelu u kojem je učestvovao aktuelni šef srpske države. Prethodno je kao opozicionar, što u Srpskoj naprednoj stranci, što kao član Šešeljevih radikala, aktivno i rado učestvovao u televizijskim debatama.

Štaviše, dugo je smatran za specijalistu za televizijske duele i za osobu koja ne beži od toga da „počasti“ svoje sagovornike sa ponekom „teškom rečju“.

Sedam godina ranije Vučić je, kao kandidat Srpske radikalne stranke za gradonačelnika, imao još jedan televizijski duel sa Draganom Đilasom.

Pored interesantne činjenice da je ovaj duel održan ispred kamera televizije Pink, ono što je dodatno obeležilo ovaj susret jeste Vučićevo obećanje da će, ukoliko ne dokaže sudski da je Dragan Đilas lopov, napustiti politiku. Deceniju i po kasnije, Vučić nije dokazao da je Đilas lopov, ali je nastavio da se bavi politikom.

Dragan Đilas vs Aleksandar Vučić Foto:Screenshot/Youtube/der kommissar

U svakom slučaju, Vučić je zauzeo ključne pozicije u državi nakon pobede SNS 2012. godine, ali je prestao da odlazi na televizijske debate sa opozicionarima. Ako gostuje najčešće to čini sam, u prajm tajmu na televiziji na kojoj želi, a opozicinare vređa, napada i distredituje uvek u situaciji kada ne mogu da mu oponiraju.

Nasuprot pređašnjoj praksi, predsednik Srbije danas izbegava duele sa svojim političkim neoistomišljenicima, a to nije radio ni kao prvi potpredsednik Vlade Srbije i premijer, iako je više puta obećavao da će to učiniti. Štaviše, tvrdio je da će on sam pobediti petoricu opozicionara u televizijskom duelu.

Aleksandar Vučić Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

„Evo sad prihvatam, dovedite ih petoricu i ja ću izaći na kraj sa njima petoricom. Bez ikakvih problema. Dovedite ih svu petoricu ja ću da ih pobedim svu petoricu i to kod vas u studiju. Za razliku od Tadića, ja sam išao u Skupštinu bezbroj puta i sa lakoćom pobeđivao. I sad vam kažem petoricu ih dovedite, pobediću ih petoricu. Samo mi dajte da imam isto vremena koliko ih imaju njih petorica. Da onaj ko vlada ima isto vremena kao opozicija. Njih petoricu dovedite“, rekao je Vučić i dodao:

„Sa potpuno različitim stavovima i pobediću ih svih petoricu zajedno. Kao i na izborima, Na izborima sam ih pobedio desetoricu, ne petoricu. Nadvikivali bismo se suviše sa desetoricom, a petoricu ću sa lakoćom da pobedim. Nemojte da brinete“, poručio je Vučić u septembru 2017. gostujući na Radio televiziji Srbije.

Nije hteo ni sa jednim, a ne petoricom

Da Vučić ne želi da odlazi na TV duele sa opozicionarima potvrđuje i detalj iz kampanje za predsedničke izbore 2022. godine. Tada je izjavio da se neće odazvati pozivu N1 televizije da dođe na debatu za kandidatom za predsednika Zdravkom Ponošem.

Zdravko Ponoš gost emisije Utisak nedelje na televiziji Nova Foto:Ivan Dinić/Nova

Upitan da li će doći na duel, Vučić je rekao da ga „na njega niko nije pozvao“, piše N1.

N1: Pozvali smo vas, u dva termina.

„Zvali ste moju decu sve vreme kriminalcima, nekad i ubicama. Tako kada bih mogao da sebi oprostim i izneverim svoju decu, a zbog svega onoga što ste njima činili, što ste njima radili u prethodnom periodu, onda bih možda došao. Ali verujem, pošto sam siguran da će kandidat koga podržavate da pobedi u prvom krugu, ako bude drugog kruga, da ću pristati svuda da idem, tako, kao što je to radio svaki predsednik pre mene“, kazao je Vučić.

I tako od debate između dva predsednička kandidata nije bilo ničega, ali umesto toga gostuje po drugim televizijama i razgovara s video snimcima.

Aleksandar Vučić Foto: Printscreen/TvPink

Tako je predsednik prošle godine na televiziji Pink tokom skoro dva sata trajanja emisije razgovarao sa opozicijom, ali preko ekrana.

Voditeljski par pustio mu je nekoliko snimaka opozicionih političara, a posle prvog snimka, voditeljka ga je podstakla i upitala “Šta biste im odgovorili, da ste bili tamo?”.

Predsednik se za trenutak snebivao, poslužio narodnom mudrošću, pa rekao “Bolje je biti gospodar neizgovorene reči, nego sluga izgovorene reči”, ali se do kraja intervjua nije pridržavao te mudrosti.

Foto: Printscreen/TvPink

Predsednk se prvo obračunavao sa snimkom iz Narodne supštine na kome su Nebojša Zelenović, Zoran Lutovac i Borko Stefanović govorili o neuvođenju sankcija Rusiji.

“Da sam bio tamo, za gušu bi mi skočili da uvedem sankcije”, rekao je Vučić, pa dodao da opoziconari sa snimka, takvim izjavama žele “da se dodvore nekoj ambasadi”.

PROČITAJTE JOŠ....

“Šta je smisao? Ukrajina je bliže Evropi od Srbije? Ne znam zašto obmanjuješ javnost? Hoćeš da i mi imamo 300.000 mrtvih, ili 400.000 mrtvih i uništene gradove i da ne kontrolišemo 25 posto teritorije naše zemlje? Jel to želiš svojoj zemlji, pa nas porediš sa Ukrajinom?”, upitao je Vučić svog nevidljivog sagovornika.

I tako je neretko predsednik „krstario“ od televizije do televizije, u kojoj najčešće postoje samo dve stolice – jedna za njega, druga za voditelja.

U retkim trenucima kada predsednik nije sam u studiju sagovornici su mu aktivisti ili pravnici poput Milana Antonijevića, što svakako nije loše za debatu, ali nije ni dovoljno da bi se reklo da predsedniku nekad mora i da se direktno odgovori, u lice.

U demokratskim društvima to je apsolutno prirodno i normalno, barem jednom u 12 godina nečije vlasti.

BONUS VIDEO: Vučić tvrdi da nije došao u Niš da bi zamaskirao konstitutivnu sednicu opštine Medijana

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare