Foto: Printscreen/B92

Od kad je preuzeo vlast 2012. godine, aktuelni predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije imao nijedan televizijski duel sa svojim političkim oponentima. Poslednje sučeljavanje pred televizijskim kamerama, Vučić je imao sad već davne 2012. godine, kad je naspram njega bio njegov najveći politički protivnik i tadašnji gradonačelnik Beograda Dragan Đilas. Uz njih dvojicu, gost emisije "Odluka" autorke Suzane Trninić bio je i tadašnji koalicioni partner Demokrata u prestonici, lider LDP Čedomir Jovanović.

Neposredno pred prestoničke izbore, na kojima je kao kandidat SNS za gradonačelnika u maju 2012. godine izgubio od Dragan Đilasa, Aleksandar Vučić se obreo u studiju televizije B92, gde je kao opozicionar sučelio svoje mišljenje sa tadašnjim predstavnikom vlasti – gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom.

Snimak ove emisije svedoči o poslednjem televizijskom duelu u kojem je učestvovao aktuelni šef srpske države. Prethodno je kao opozicionar, što u Srpskoj naprednoj stranci, što kao član Šešeljevih radikala, aktivno i rado učestvovao u televizijskim debatama. Štaviše, dugo je smatran za specijalistu za televizijske duele i za osobu koja ne beži od toga da „počasti“ svoje sagovornike sa ponekom „teškom rečju“.

Pročitajte još...

Sedam godina ranije Vučić je, kao kandidat Srpske radikalne stranke za gradonačelnika, imao još jedan televizijski duel sa Draganom Đilasom. Pored interesantne činjenice da je ovaj duel održan ispred kamera televizije Pink, ono što je dodatno obeležilo ovaj susret jeste Vučićevo obećanje da će, ukoliko ne dokaže sudski da je Dragan Đilas lopov, napustiti politiku. Deceniju i po kasnije, Vučić nije dokazao da je Đilas lopov, ali je nastavio da se bavi politikom.

I nije samo sa Đilasom Vučić ulazio u televizijske duele. Svojevremeno je, kao generalni sekretar SRS, ušao u verbalni klinč sa Zoranom Ostojićem, nekadašnjim funkcionerom LDP-a, kojem je poručio da „nije ni do kolena Vojislavu Šešelju“.

Naspram Vučića u studiju su sedeli i nekadašnji gradonačelnik Beograda Goran Bogdanović, Vuk Drašković, ali i bivši trener Patizana i nekadašnji član Demokratske stranke Savo Milošević.

Nasuprot pređašnjoj praksi, predsednik Srbije danas izbegava duele sa svojim političkim neoistomišljenicima, a to nije radio ni kao prvi potpredsednik Vlade Srbije i premijer, iako je više puta obećavao da će to učiniti. Štaviše, tvrdio je da će on sam pobediti petoricu opozicionara u televizijskom duelu.

„Evo sad prihvatam, dovedite ih petoricu i ja ću izaći na kraj sa njima petoricom. Bez ikakvih problema. Dovedite ih svu petoricu ja ću da ih pobedim svu petoricu i to kod vas u studiju. Za razliku od Tadića, ja sam išao u Skupštinu bezbroj puta i sa lakoćom pobeđivao. I sad vam kažem petoricu ih dovedite, pobediću ih petoricu. Samo mi dajte da imam isto vremena koliko ih imaju njih petorica. Da onaj ko vlada ima isto vremena kao opozicija. Njih petoricu dovedite. Sa potpuno različitim stavovima i pobediću ih svih petoricu zajedno. Kao i na izborima, Na izborima sam ih pobedio desetoricu, ne petoricu. Nadvikivali bismo se  suviše sa desetoricom, a petoricu ću sa lakoćom da pobedim. Nemojte da brinete“, poručio je Vučić u septmebru 2017. gostujući na Radio televiziji Srbije.

Upravo je pomenuti Boris Tadić bio jedan od onih koji su nedavno apelovali na predsednika Srbije da izaće pred kamere sa njim kako bi debatovali o tome ko je zapravo naneo štetu srpskim interesima na Kosovu. Međutim, Vučić je ostao dosledan praksi koju je uspostavio od dolaska na vlast – sa opozicionarima se se prepucavaj samo preko izjava medijima, nikako u direktnom susretu i duelu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare