Borbu protiv izbornih nepravilnosti, za pravedne izborne uslove i zakone u korist građana, "Srbija protiv nasilja" i NADA vodiće u narednom periodu na ulicama, a najverovatnije i u skupštinskim klupama. Nakon rezultata izbora 17. decembra, nametnulo se pitanje kako će pomenute koalicije usmeriti svoju borbu i međusobnu saradnju. Zbog toga smo pitali njihove predstavnike kako će zajednički delovati u borbi protiv izborne krađe, šta će im biti taktika na sednicama Narodne skupštine, da li je moguće zajedničko učešće na predstojećim lokalnim i eventualno ponovljenim beogradskim izborima, ali i to gde je sve moguća saradnja, gde ne.

U novom sazivu parlamenta i Skupštine grada Beograda, najveće opozicione snage biće „Srbija protiv nasilja“ i koalicija NADA, koju čine Novi DSS i POKS.

Od izbora je prošlo više od mesec dana, kampanja je već i zaboravljena, a u narednom periodu je izvesna vaninstitucioalna, ali i institucionalna borba za poništavanje izbora i usvajanje seta zakona.

Nova.rs je pitala predstavnike obe koalicije kako će nastaviti borbu zbog izborne krađe, na koji način će delovati u parlamentu, da li će zajedno učestvovati  na sledećim lokalnim izborima i gde postoji prostor za saradnju, a gde ne.

Borko Stefanović Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Borba protiv izborne krađe

Govoreći o borbi protiv brojnih izbornih nepravilnosti i krađe na izborima,  lider Novog DSS Miloš Jovanović podvlači da je potrebno raditi na poboljšanju izbornih uslova za naredne izbore.

“Svi znamo da su izbori bili neregularni, naročito u Beogradu gde je masovno zloupotrebljavano pravo na prebivalište. Problem je što bilo koje institucionalno sredstvo neće dati rezultat. MIslim da je iluzorno da se obraćati institucijama u državi koja nije pravna, zbog čega mislim da od tog puta neće biti ništa. Verujem da deo opozicije okupljen oko koalicije Srbija protiv nasilja ima dosta očekivanja od Zapada, što je iz njihove perspektive legitimna politika. Znate da je naš stav malo drugačiji, mislimo da naše probleme treba zajedno da rešavamo, što nije sporno. Mnogo važnije u toj priči je da se spreče buduće izborne krađe”, objašnjava Jovanović za Novu.

Dodaje da možda “ne treba trošiti svu našu energiju na ispravljanje nečega što se verovatno, s obzirom na toj kakav je kontekst, ne da ispraviti.

Miloš Jovanović Izborni štab koalicija Nada Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

“Nas čekaju lokalni izbori za manje od šest meseci, potencijalno i beogradski ponovljeni i moj stav je da se treba da definišemo parametre da ti izbori budu regularni. Verujem da će to biti produktivnije”, objašnjava Jovanović za Novu.

Na pitanje šta uraditi da bi se sprečila buduća izborna krađa, lider Novog DSS odgovara da treba srediti biračke spiskove i da ne treba izlaziti na izbore ukoliko se uslovi ne poprave. Kada je reč o konkretnim akcijama, sagovornik Nove napominje da prvo treba definisati jasne zahteve.

Miloš Jovanović Izborni štab koalicija Nada Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

„Protesti i blokade dolaze kao posledice onoga što nije učinjeno. Treba prvo definisati jasne zahteve, što je korak na kome trenutno radimo. Morate imati jasan zahtev, koji treba da bude ostvariv i definisan, pa ako se ne ispuni idemo u dalje korake. Radićemo na saradnji dva bloka opozicije”, objašnjava Jovanović.

Borba u parlamentu

Kada je reč o zajedničkom delovanju u Narodnoj skupštini, Jovanović naglašava da je potrebno raditi na tehničkoj saradnji, gde postoji prostor za zajedničko delovanje, ali da treba voditi računa o ideološkim razlikama.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“Videćemo kako će to izgledati već na konstitutivnoj sednici. Borba u parlamentu je drugi par rukava, tu će biti postavljeno pitanje politike gde dolaze do izražaja ideološke razlike između koalicije SPN i NADA. Po mnogo pitanja imamo potpuno različite stavove. Vi imate dva koloseka. Jedno je borba dijalog i atmosferu u parlamentu, za jedan politički ambijent koji je prigodan ozbiljnoj demokratiji, ali imate i drugi segment rada koji je prosto politički. Tu mislim na zakone, deklaracije.. Mi ćemo biti verni svojoj politici, a oni svojoj. Ono što nas ujedinjuje, nije malo jeste borba da konačno imamo jedno normalno, demokratsko društvo u kojem se uvaža dijalog, rasprava i gde sve to može doći do građana koji mogu da odluče. To nas ujedinjuje. Svako ipak ostaje veran svojoj politici.

Zajedničko učešće na izborima?

Komentarišući moguće zajedničko učešće na narednim izborima, Jovanović poručuje da ne treba zatvarati nijedna vrata.

“Videćemo, ne zatvaramo nijedno pitanje. Sigurno je da neće biti saradnje sa SNS i SPS, vrlo verovatno i sa nekim strankama desnice koje su se pokazale da su bliže vlastima, a sve drugo zavisi od lokala do lokala. Verovatno će postojati situacija na nekom lokalu da opozicija postigne bolji rezultat ukoliko bude objedinjena. Tu su naša vrata otvorena za razgovor, vrata ne otvaramo u napred”, ističe on.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Gde je moguća saradnja, a gde nije?

Jovanović je istakao da je moguća tehnička saradnja u parlamentu, ali da ne postoji mogućnost za neku stratešku razliku imajući u vidu razlike među ideologijama.

Osim toga, još jednom je podvukao da je moguća i poželjna saradnja za borbu za bolje izborne uslove što će biti definisano kroz konkretne zahteve.

Kako „Srbija protiv nasilja“ vidi sa saradnju sa koalicijom NADA?

Komentarišući zajedničku borbu protiv izborne krađe, lider stranke Srbija centar (SRCE) i član koalicije „Srbija protiv nasilja“ Zdravko Ponoš kaže da obe koalicije žele da se ponove izbori, te da je stvar pristupa obe strane koji će pristup dati bolje efekte.

Zdravko Ponoš Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

„Mislim da je zahtev za ponavljanje izbora obostran. I jedna i druga koalicija su negde poslale poruke da su za ponavljanje izbora. Na protestu Proglasa 30. decembra, na neki način učestvovala je i NADA, a mi smo pozvali i svoje članove da podrže. Možda imamo drugačije finese u vezi sa tim šta se desilo i šta treba da se radi, kao i optimističnosti koja metoda može da da više rezultata. SPN je bila dosta agilnija u uličnim protestima, ali tu je stvar pristupa šta će dati bolje efekte, ali ne sumnjam da će obe koalicije dati sve od sebe“, ističe Ponoš i dodaje:

„Reč je o nesumnjivo opozicionim kolona koje svakako treba da sarađuju, a čini mi se da sa obe strane postoje interes i dobra volja. Ima prostora za institucionalnu, ali i vainstitucionalnu saradnju“, poručuje Ponoš za Nova.rs.

Saradnja u parlamentu

Što se tiče zajedničkog delovanja u parlamentu, Ponoš naglašava da je koordinacija postojala i u prošlom saziva, da te nema razloga da se to i sada ne nastavi.

Zdravko Ponoš Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

„I u prethodnom sazivu bilo je stvari gde su zajedno učestvovale ove poslaničke grupe i koordinirale rad u parlamentu. Ako je tada moglo, ne vidim zašto ne bi sada bio isti slučaj. Pre svega mislim da će biti koordinacije oko toga da imamo funkcionalan parlament.

PROČITAJTE JOŠ...

Zajednički izlazak na izbore

Kada je reč o zajedničkom nastupu na izborima, Ponoš kaže da nema ništa protiv ukoliko će to dati najbolji rezultat.

“Naravno da će biti saradnje u odbrani izborne volje građana. Da li može da se uradi nešto više, to ćemo videti. Prošle godine u ovo doba zalagao sam se za jedinstvenu izbornu kolonu, mislio sam da bismo napravili bolji rezultat, ali to je bilo moje mišljenje. Ne bi bilo loše da se urade istraživanja koja bi pokazala šta je najbolji modalitet da se napravi najbolji mogući rezultat. Bio bih vrlo sklon da podržim zajednički nastup ako to garantuje najbolje mogući rezultat“, poručuje lider SRCE.

Gde je moguća saradnja, a gde ne?

„Lakše je da se kaže gde su razlike, koje u ovom momentu nisu ‘iza ćoška’. Koliko razumem, NADA ne podržava ulazak Srbije u EU, dok Srbija protiv nasilja podržava. To je najveća razlika, a sve ostalo spada u demokratski repertoar zbog čega ne vidim razlog da ne sarađujemo na drugim temama“, odgovara Ponoš.

BONUS VIDEO: Protestna šetnja – Srbija protiv nasilja zbog izborne krađe i nerazjašnjenog ubistva Olivera Ivanovića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar