Miloš Jovanović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Nakon objavljivanja plana koji je koalicija NADA uputila predstavnicima liste "Srbija protiv nasilja", a u kojoj se predlaže zajedničko delovanje u slučaju da se formira vlast u Beogradu, ali i ako se ide na nove izbore, predsednik Novog DSS Miloš Jovanović za Nova.rs kaže da je ovaj dokument otvoren za raspravu.

„Nije toliko značajno šta piše u pomenutom dokumentu, koliko je važno da počnemo planski i promišljeno da radimo kao opozicija. Taj dokument predstavlja naše viđenje situacije i otvoren je za raspravu unutar opozicije. A ti razgovori se vode i vodiće se, s obzirom na političku situaciju i vlast koju imamo u Srbiju, iza zatvorenih vrata“, kaže Miloš Jovanović za Nova.rs.

Podsetimo, Novi DSS i POKS, članice koalicije NADA, uputile su koaliciji “Srbija protiv nasilja” dokument u kojem predlažu nacrt opozicionog delovanja. U dokumentu koji je objavila Nova.rs se predlaže plan šta raditi ukoliko dosadašnja vlast u Beogradu obezbedi većinu kroz glasove odbornika „MI-Glas iz naroda“, a čiji je predvodnik doktor Branimir Nestorović. Ukoliko, ipak, ne bude većine Novi DSS i POKS uputili su predloge šta raditi do trenutka kada se ide na ponovljene izbore.

“Napravili smo razliku ukoliko bude ili ne bude većine u Beogradu, a onda imamo i strategiju ukoliko svi Nestorovićevi odbornici podrže listu SNS i SPS ili ako samo nekoliko njih. U slučaju da cela Nestorovićeva grupa podrži većinu, onda nam je sužen manevarski prostor i da treba da se okrenemo, odnosno vratimo institucionalnoj borbi u skupštini na malo radikalniji način, što ćemo dodatno razraditi u narednom periodu”, kaže izvor Nove iz koalicije NADA.

Deo dokumenta sadrži i predloge šta raditi ukoliko dva ili tri odbornika Branimira Nestorovića podrže SNS i SPS u Beogradu. U tom slučaju pominje se i mogućnost blokade gradske Skupštine.

Dokument sadrži i drugi segment, odnosno plan koji se odnosi na situaciju da nema većine u gradu Beogradu. U tom delu se razrađuje šta je neophodno učiniti pre izbora kako bi se stvorili ravnopravni uslovi što se u prvom redu odnosi na sređivanje biračkih spiskova i otvaranje medija.

“Ako se ti uslovi ne ispuni, postavlja se pitanje da li treba učestvovati na tim izborima. Mi smo izneli naš stav da u tom slučaju ne treba ići na izbore, već organizovati aktivni bojkot. Ima tu više predloga kako bi taj bojkot izgledao, ali o tome ćemo obavestiti javnost u narednom periodu. Ovo nije ultimativni dokument, želimo da radimo zajedno, pa ćemo detaljnije razgovarati najverovatnije posle protesta 16. januara”, poručuju iz koalicije NADA za Novu.

BONUS VIDEO: Miloš Jovanović – Nije važno da li se ponavljaju ili ponovo održavaju izbori 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar