Analena Berbok Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke istakao je danas da je konačni izveštaj Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) o decembarskim izborima u Srbiji pokazao da izborni uslovi nisu bili jednaki i pravedni.

„Konačni izveštaj ODIHR-a je jasan – nedavni parlamentarni izbori u Srbiji nisu imali jednake uslove. Na njima su bili nepravedni uslovi za kandidate“, ocenilo je Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke komentarišući izveštaj ODIHR-a.

Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke je poručilo da je sada „ključno da se sve preporuke u potpunosti sprovedu“.

„ODIHR je spreman da pomogne“, navodi se u objavi ovog ministarstva.

Podsetimo, misija ODIHR-a koja je posmatrala parlamentarne izbore u Srbiji 17. decembra, objavila je u sredu Konačan izveštaj u kojem se konstatuje da izborni uslovi nisu bili jednaki za sve zbog učešća predsednika u kampanji i prednosti vladajuće stranke, ali da su izbori tehnički dobro sprovedeni.

U izveštaju je ocenjeno da su osnovne slobode u kampanji generalno poštovane, ali je bila obeležena oštrom retorikom, pristrasnošću u medijima, pritiscima na zaposlene u javnom sektoru i zloupotrebom javnih resursa.

ODIHR je dao 25 preporuka za unapređenje izbornog procesa.

Američki Stejt department juče je pozvao Srbiju da „bez odlaganja“ primeni preporuke Kancelrije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) iznete u njenom Konačnom izveštaju o decembarskim izborima u Srbiji i pozdravio izraženu spremnost Vlade Srbije da počne da radi sa OEBS-om na primeni preporuka ODIHR-a.

***

BONUS VIDEO – Vladica Ilić: U izveštaju se vidi da je u svakoj fazi izbornog procesa bilo pogrešnih koraka

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare