Miloš Jovanović Foto:Amir Hamzagic/ATAImages

Predsednik Nove DSS Miloš Jovanović uputio je danas izvinjenje novinarki Emini Kovačević i odbacio optužbe Poverenice za zaštitu ravnopravnosti za mizoginiju i seksizam

„Žao mi je ako je Emina Kovačević moje reči doživela kao uvredu jer nije bilo ni najmanje namere niti pomisli da se bilo ko vređa. Tačno je međutim da način na koji je misao izrečena nije bio dovoljno precizan i da otvara prostor i za jedno takvo – negativno tumačenje. To je moja greška i zbog toga joj se naravno izvinjavam“ – rekao je Jovanović u izjavi za Tanjug.

Jovanović koji je na pitanje novinarke N1 Emine Kovačević o ceni odustajana Srbije od evropskog puta, odgovorio „niko vas ne pita za koliko novca biste vi spavali sa svima nama, jer bi to bilo krajnje uvredljivo pitanje, ispod svakog nivoa„, kaže da je poenta bila jasna i sasvim suprotna tome. A ona je, kaže, da postoje stvari na koje se ne može lako ili se ne sme uopšte staviti cena, stvari kao što su čast jednog naroda ili zemlje baš kao i čast pojedinca, bilo da se radi o ženi ili muškarcu.

PROČITAJTE JOŠ

„I taj smisao kao i samo poređenje u kome nije bilo apsolutno nikakve ideje niti namere da se neko lično napadne, vređa ili diskredituje i dalje stoje“ – istakao je Jovanović.

Što se tiče izjave poverenice za ravnopravnost, radi se, smatra Jovanović, o najblaže rečeno preteranoj reakciji.

„Zabrinjavajuća je ta tendencija da se muška reč u svakoj situaciji automatski tumači na najnegativniji mogući način i da se odmah poteže teška artiljerija poput olako iznetih optužbi za seksizam i mizoginiju“ – ocenio je Jovanović.

On je dodao da te, kako je rekao, skandalozne optužbe najodlučnije odbacuje i doživljava ih lično kao uvredu.

„Ako delim stav gospođe Janković da se žene ne smeju vređati, ponižavati i uznemiravati, podjednako smatram da se u ovakvim stvarima muškarci ne smeju naći u podređenom položaju samo zato što su muškarci“ – poručio je Jovanović.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković najoštrije je juče osudila poređenje koje je Miloš Jovanović, narodni poslanik iz koalicije NADA, izgovorio odgovarajući na pitanje novinarke o ceni odustajanje Srbije od evropskog puta.

BONUS VIDEO: „Hajde da nas skinete, pa da nas silujete, a mi da se smejemo“: Miloš Jovanović žestoko o Briselu i EU

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare