Milica Đurđević Stamenkovski Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

U politici je sve moguće, pa tako i da jednog dana budete "žestoka opozicija", a da već sutradan budete deo vlasti. Primer Milice Đurđević Stamenkovski, aktuelne ministarke u Vladi Srbije i šefice stranke Zavetnici, predstavlja najsvežiji primer kako se lako prelazi put od "Ne damo vam Trepču za Rio Tinto" i borbene opozicije do saradnika vlasti i gromoglasno neprijatne tišine u kojoj se guše priče o borbi za očuvanje nacionalnog identita, Kosovo, životnu sredinu i Rio Tinto.

Milica Zavetnica, kako glasi njen nadimak dobijen nakon proboja na političku scenu, dugo je sebe predstavljala kao jednu od poslednjih brana za odbranu i opstanak srpstva.

PROČITAJTE JOŠ

Početkom 2023. godine, Kosovo i pregovori pod pokroviteljstvom EU bili su glavna tema na političkoj sceni i platforma za raspravu „ko je vera, a ko nevera“.

I dok je Vučić tvrdio da ništa nije potpisao, desnica je uporno tvrdila da se vlast sprema kapitulaciju i predaju sopstvene teritorije. U tim optužbama prednjačila je Milica Đurđević Stamenkovski, danas ministarka u Vladi Srbije, koja je praktično svaki javni nastup koristila da naglasi kako „vlast pod pokroviteljstvom Brisela“ žela da rasparča teritoriju Srbije. To joj, međutim, nije smetalo da kasnije uđe u istu tu vlast, a očito ni vlastima nije smetao njen govor o Kosovu i Rio Tintu, održan protestu ispred Predsedništva u martu 2023.

Milica Đurđević Stamenkovski Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Ne damo Srbiju i ne damo vam Trepču za Rio Tinto, ni oltare za Beograd na vodi, ni Gračanicu za fabriku Mercedesa. Mi ne prodajemo Srbiju za lažna obećanja vaših gazda iz Brisela“, poručivala je u svom govoru predsednica Zavetnika.

I nije se tu zaustavila, već je dala „čvrsto“ obećanje da neće odustati od svoje borbe.

„Hoću da vam kažem – predugo je ovaj narod lagan… došli smo da vas pozovemo na žilavost, na junaštvo, na dugu borbu. Vi ste čuvari kosovskog zaveta, ova straža će biti budna, Aleksandre Vučiću 24 sata – i kad budeš bio u Briselu, i u Ohridu, i kad budeš bio u Vašingtonu. Ovde se srpski narod pita“, govorila je ministarka Đurđević.

„Ja sa SNS – ma kakvi“

Nije se Zavetnica libila da predstavi sebe i svoju stranku „kao retku državotvornu snagu“ koja će stati na put svima koji se u Srbiji ponašaju kao „poslušnici Brisela“. Jednako je agresivno kritikovala i vlast i opoziciju zbog stava prema Evropskoj uniji, a na kritike da deluje da je ipak bliža vlastima, nego opoziciji, umela je žestoko da odgovori:

„Da sam želela da bude prilepak, rukavac, rečica, pritoka SNS, ja bih to i bila…“, govorila je samouvereno.

U međuvremenu se dogodio izborni krah, Zavetnici nisu prešli cenzus, pa je usledilo kolektivno ulivanje u vlast Srpske napredne stranke.

Ta reka je sa sobom odnela i opozicionu oštrinu Milice Zavetnice, kao i brigu za Kosovo, narod, životnu sredinu…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare