Đorđe Miketić Foto:TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC

Poslednji krug licitacije za Geneks kulu čija je cena sada spuštena na nešto preko 7 miliona evra, zakazana je za 6. februar. Prema informacijama koje smo dobili, država neće otkupiti ovaj simbol Beograda koja se nalazi u svim enciklopedijama arhitekture. Naprotiv, ceo proces je vođen i sprema se da Geneks kula ode u ruke firmi u vlasništvu Davora Macure, vlasniku ABL Solventa i čoveka koji je, takođe iz stečaja kupio imovinu nekadašnjeg giganta Industriju mašina i traktora - IMT, takođe na Novom Beogradu.

Davor Macura je nekadašnji vlasnik menjačnica sa vrtoglavim uspehom u biznisu u proteklih par godina. On je vlasnik ili direktor u devet pravnih lica, među kojima je Alta pej grupa (Alta Pay Group), odnosno Alta banka Beograd, a ABL Solvent je kao gubitaš uspeo da pobedi na licitaciji za IMT, saopštila je stranka Zajedno.

U stečajnoj masi IMT-a, u ulici Zemunska 26 na Novom Beogradu, nalazio se kompleks koji obuhvata parcelu od 357.993 kvadratnih metara i više desetina objekata. ABL Solvent ga je kupio po početnoj ceni od 8,3 milijarde dinara, a depozit je iznosio 3,3 milijarde dinara.

Pročitajte još:

Hitro uz tu kupovinu, reagovao je Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Beograda te je na parcelama IMT-a, predvideo gradnju stambeno-poslovnog kompleksa od više od 5.000 stanova i oko 150.000 kvadrata komercijalnog sadržaja.

Pored zgrade Geneks kule, nalazi se velika parcela gradskog građevinskog zemljišta koja će, uskoro, postati deo novog megalomanskog projekta vezanog sa Geneks kulom.

Stranka Zajedno insistira da država iskoristi pravo preče kupovine, i postane vlasnik ove čuvene zgrade i konačno uradi nešto u javnom interesu a ne da bagatelno rasprodaje simbole grada i puni džepove tajkunima.

“Kao narodni poslanik, podneo sam zvaničan zahtev Vladi, ministarstvu finansija i ministarstvu prosvete da se Geneks kula otkupi i od nje napravi savremeni studentski dom sa prostorijama za tehnološko-naučne inovacije. Čitav projekat je razrađen i spreman za prezentaciju, samo čekamo da donosioci odluka čuju naš apel i odustanu od sumnjive prodaje“, naglasio je Miketić.

Ovaj plan stranke ZAJEDNO su već podržali mnogi studenti, profesori i IT stručnjaci, a podršku daju i građani kroz on-line peticiju: https://www.peticije.online/genex_kula_-_novi_studentski_dom

BONUS VIDEO: Miketić: Tempirane ekološke bombe ispod Beograda i u centru Pančeva

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare