Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs, A.K./ATAImages, OSCE

Edvard P. Džozef, predavač na vašingtonskom Univerzitetu "Džons Hopkins" i bivši zamenik šefa misije OEBS-a na Kosovu u intervjuu za dnevni list "Nova" rekao je da je govor bivšeg člana DSS i poslanika Vladete Jankovića istorijski, kao i da najbolje pokazuje da li je vlast u Srbiji autokratska ili demokratska.

Džozef je istakao da pomno prati situaciju u našem regionu, kao i da je sa posebnom pažnjom čitao govor poslanika Vladete Jankovića koji je letos bio predsedavajući na konstitutivnoj sednici Skupštine.

„U svom govoru on je rekao da je Srbija autokratija pod vođstvom jednog čoveka i da je reč jednog čoveka iznad svih institucija. To je suština onoga što je on rekao u srpskom parlamentu. Ja ne mogu da nađem ubedljiviji prikaz stanja srpske demokratije od onoga što je rekao Vladeta Janković“, kaže Džozef.

Dodaje i da je Janković rekao sve što je tačno, a to je da vlast u Srbiji ima više autokratskih, nego demokratskih elemenata.

PROČITAJTE JOŠ

„Po mom mišljenju on je rekao nešto što je tačno – da Srbija ima mnogo više karakteristika autokratije nego demokratije. Važno je znati šta su karakteristike autokratije u Srbiji i npr. Mađarskoj pod Orbanom? Šarada. Njihova zajednička karakteristika je da lažno prikažu kako postoji demokratija, a iza svega je autokratija. To je ono što je i Janković rekao. On je rekao da su izbori, koji bi trebalo da demokratski legitimitet, farsa. I ja kažem, kao neko ko ne živi u Srbiji, da sam saglasan sa tim i verujem da njegova izjava tačna i veoma važna za razumevanje situacije“, napominje sagovornik lista Nova.

Šta je rekao Janković:

Na konstitutivnoj sednici Skupštine Srbije, Vladeta Janković je, govoreći o stanju demokratije u Srbiji, između ostalog, rekao:

„Mi smo dospeli u oblik jednopartijskog sistema u kojoj jedna politička stranka sa svojim neprikosnovenim liderom koji velike delove društva svesno i namerno drži u neznanju i uskraćuje im slobodu“.

On je naveo da će Skupština dobijeno poverenje opravdati, samo ako „srce ove države bude stvarno kucalo ovde pod skupštinskom kupolom, a ne s druge strane parka“.

***

BONUS VIDEO: Vladeta Janković ima tri pitanja za predsednika Srbije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare