Đorđe Miketić Foto: N1

Poslanik stranke Zajedno Đorđe Miketić saopštio je da je njegova partija uputila zahtev ministarstvima finansija i obrazovanje, kao i Republičkoj direkciji za imovinu da Republika Srbija, po pravu preče kupovine, otkupi Geneks kulu i prenameni je u studentski dom.

Miketić navodi da je Geneks kula u Beogradu, zapadna kapija grada, u trećem krugu prodaje. Kako dodaje, cena je sa početne dve milijarde dinara sada spuštena na 840 miliona tj. nešto iznad sedam miliona evra.

„Nakon Beograđanke, Sava Centra, BIGZ, BIP i dr, ponovo se priprema bagatelna raprodaja simbola Beograda i državne imovine, koja će višestruko ispod cene preći u ruke privatnog, prethodno ugovorenog, lica i doneti mu veliki profit. Napisali smo zahtev ministarstvu finansija, ministarstvu za obrazovanje kao i Republičkoj direkciji za imovinu da Republika Srbija, po pravu preče kupovine otkupi ovu značajnu zgradu i prenameni je u studentski dom“, naveo je Miketić.

On je dodao da je Geneks kula svetski poznat primer brutalističkog pravca u arhitekturi, koja je 2021. godine proglašena za kulturno dobro, te da se mora sačuvati u originalnom obliku, „ali joj i treba udahnuti novi – studentski život“.

„Preko 10.000 studenata u Beogradu je ove godine ostalo bez svojih stanova zbog basnoslovnog skoka kirija u Beogradu. Naš predlog iz stranke Zajedno je da država otkupi zgradu, jer cena je izuzetno povoljna i prepusti je Univerzitetu u Beogradu na korišćenje, kao i da se angažuju studenti arhitekture, građevine i unutrašnjeg dizajna koji bi svojim inovativnim idejama adaptirali ovaj objekat za novu funkciju koju bi ona obavljala. Ovim jednostavnim potezom bi se pokazalo da Vlada brine i o arhitektonskim biserima grada ali i o studentima i našoj budućnosti“, naveo je Miketić.

BONUS VIDEO Đorđe Miketić o dešavanjima na Šodrošu i privođenju aktivista

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar