Republička izborna komisija (RIK) Foto:TANJUG/ RADE PRELIĆ

Redovni profesor Pravnog fakulteta i stalni član Republičke izborne komisije Tanasije Marinković rekao je danas da je na poslednjoj, 15. sednici Republičke izborne komisije, odbijen predlog svih članova izabranih u ime opozicionih partija da se izmeni obrazac zapisnika o radu biračkih odbora na sprovođenju glasanja za izbor narodnih poslanika 17. decembra 2023. godine.

„Predlog je bio da se primedbe o nepravilnostima na biračkim mestima unesu u zapisnike o radu biračkih odbora. Do sada su se ove primedbe iznosile u vidu priloga koji su se sistematski ‘gubili’ na putu od biračkog mesta do izborne komisije, tako da nismo imali zvaničnu evidenciju o kršenju izbornih prava na biračkim mestima“, istakao je Marinković.

On je dodao da je na beogradskim izborima 2022. takvih situacija bilo na 120 biračkih mesta, od ukupno 1.170, što znači da je bilo nepravilnosti na čak 11 odsto biračkih mesta, koje nisu imale nikakav pravni ishod.

„Istovremeno, Zakon o izboru narodnih poslanika je više nego jasan – primedbe članova biračkog odbora sastavni su deo zapisnika o radu biračkog odbora. Republička izborna komisija donela je očigledno nezakonitu odluku uprkos ubedljivim pravnim kontraargumentima, što već izaziva sumnju da će na predstojećim izborima doći do neregularnosti koje neće moći da dobiju odgovarajuću zakonsku sankciju“, zaključio je Marinković.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar