Foto: TANJUG/ TANJUG VIDEO; Milos Tesic/ATAImages; TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ bg; A.K./ATAImages, Stefan Tomasevic/ATAImages; Ana Paunković/FoNet; Vesna Lalić/Nova.rs

Predstavnici opozicije u Republičkog izbornoj komisiji (RIK) napustili su sednicu tog tela. Kako navode, prigovori na nepravilnosti na biračkim mestima koje su podnosili predstavnici opozicije na prethodnim izborima nije prihvaćen jer primedbe nisu unošene u zapisnik, već su bile napisane na posebnom papiru i zbog toga će na večerašnjoj sednici zahtevati da se na decembarskim izborima primedbe unose u sam zapisnik i da ispod njih budu potpisi svih članova biračkih odbora.

Veliki broj prigovora na nepravilnosti na biračkim mestima koje su podnosili predstavnici opozicije na prethodnim izborima nije prihvaćen jer primedbe nisu unošene u zapisnik, već su bile napisane na posebnom papiru. I pored činjenice da je taj papir formalno bio sastavni deo zapisnika u ogromnom broju slučajeva on je jednostavno nestajao, navodi se u saopštenju opozicije.

!Republička izborna komisija, Gradska izborna komisija Beograd i Upravni sud su, na osnovu činjenice da nema dokaza da su primedbe postojale, po automatizmu odbijali sve prigovore i tako legalizovali sve što je vladajuća stranka radila kršeći zakon. Imajući u vidu takvo iskustvo sa prošlogodišnjih izbora, mi, predstavnici opozicionih stranaka u stalnom sastavu Republičke izborne komisije, ćemo na večerašnjoj sednici zahtevati da se na decembarskim izborima primedbe unose u sam zapisnik i da ispod njih budu potpisi svih članova biračkih odbora“, kažu opozicioni članovi RIK-a.

Pročitajte još

Ističu da je to jedina garancija da će primedbe zaista biti sastavni deo zapisnika, što i Zakon o izboru narodnih poslanika nalaže. Na sastanku radne grupe RIK-a nije prihvaćen naš predlog i pored ukazivanja na nepravilnosti na prošlim izborima. Ukoliko RIK odbije naš predlog to će biti još jedan udarac na zakonitost izbora koji se održavaju 17. decembra.

Saopštenje potpisuju prof dr Tanasije Marinković (Srbija protiv nasilja), Vladimir Petrović (Srbija protiv nasilja), Vladimir Dragaš (Srbija protiv nasilja), Jasmina Belić (Srbija protiv nasilja), Dušan Dinčić (Srbija protiv nasilja), Jovica Todorović (Narodna stranka), Miroslav Vasić (Zavetnici), Vladana Jović (NADA), Miloš Tomašević (NADA).

BONUS VIDEO Tema u Utisku nedelje: Kako je državotvorna opozicija prikupila potpise?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare