Aljbin Kurti Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

U toku je "reorganizacija grupe Milana Radoičića uz uputstva i podršku srpske države", oglasio se večeras kosovski premijer. Ujedno tvrdi i da je nekadašnji potpredsednik Srpske liste prošle nedelje u Raški okupio novo rukovodstvo stranke i "zatražio mobilizaciju za glasanje" za predstojeće izbore u Srbiji. Novi predsednik Srpske liste, međutim, demantuje tvrdnje Aljbina Kurtija o sastanku u Raški, navodeći da prvi put čuje o tome.

„U Raškoj, u Srbiji, odvija se paravojna i teroristička reorganizacija Milana Radoičića i njegove grupe, uz uputstva i podršku srpske države“, oglasio se večeras kosovski premijer.

Tvrdi da je prošlog petka, Radoičić sazvao sastanak na kojem je prisustvovalo, kako kaže, oko 40 srpskih političara i zvaničnika, „nelegalnih opština sa Kosova“, piše KoSSev.

Skupu za koji kaže da je održan u Domu kulture u Raški, navodno su prisustvovali poslanici Srpske liste, uključujući i novoizabranog predsednika, Zlatana Eleka i potpredsednike Dragišu Milovića i Dalibora Jevtića, kao i pomoćnica direktora Kancelarije za KiM, Petra Petkovića.

Kurti ujedno navodi da je na ovom skupu „zatražena mobilizacija za glasanje“ za Srpsku naprednu stranku na izborima koji su raspisani za 17. decembar.

„Oni koji su na platnom spisku su njima uslovljeni, dok je ostalima ponuđeno radno mesto na 3 i 6 meseci“, tvrdi dalje Kurti.

U nastavku svoje objave, kosovski premijer uputio je niz kritika i optužbi na račun zvaničnog Beograda.

Podsetivši na dešavanja u Banjskoj 24. septembra, kao i hapšenje, a potom i puštanje Radoičića od strane srpskih organa, kosovski premijer poručuje da je „posle terorističkog napada na Severu, Milan Radoičić u roku od jednog dana pušten da nastavi svoje paravojne i terorističke aktivnosti u službi državne politike Srbije prema Kosovu“.

„Bilo je to pet meseci nakon kidnapovanja u Leposaviću naših graničnih policajaca Rifata Zeke, Bećira (Beqir) Sefe i Šeme Mustafe (Shemë Mustafa) i osam nedelja nakon ubistva narednika Kosovske policije Afrima Bunjakua“, naveo je Kurti.

Od KFOR-a, EULEX-a i Evropske unije traži da izađu sa javnim i zvaničnim izveštajem kojim „pripisuju čin agresije i zločin terorizma Srbiji“, ali i i kojim, kako navodi, „osuđuju reorganizaciju Radoičićeve grupe“.

Kurti se i danas osvrnuo na baze Vojske Srbije u blizini teritorije Kosova.

„Ni posle međunarodnog pritiska, Srbija još uvek nije povukla sve trupe i artiljeriju iz okoline teritorije Kosova. Nastavlja da ugrožava bezbednost Republike Kosovo isturenim operativnim bazama Oružanih snaga Srbije duž granice sa našom zemljom. Štaviše, Srbija je rasporedila protivvazdušne sisteme u blizini granice sa Kosovom“, tvrdi Kurti.

I večeras se odlučio da pomene Rusiju kao destabilizujućeg faktora, a Srbiji pripiše da „radi na projektu Srpski svet“.

„Sve više se uočava opasnost od Rusije i Srbije po regionalnu stabilnost, mir i bezbednost. Rusija ima za cilj da zapali vatru krize u dvorištu EU, da defokusira NATO, dok Srbija ispunjava svoje teritorijalne ambicije prema susedima po projektu Vulina i Vučića – ‘Srpski svet'“, dodaje Kurti.

Još jednom je zatražio uvođenje sankcija zvaničnom Beogradu, navodeći da se neuvođenjem „povećava nivo pretnje na Zapadnom Balkanu“.

„Vođe terorističke grupe, umesto da se suoče sa pravdom na Kosovu, nastavljaju pripreme za druge napade na Kosovo i prikupljanje glasova ucenama kosovskih Srba“, konstatuje Kurti.

Elek: Smešne stvari i potpuni demant

Novi predsednik Srpske liste, Zlatan Elek, u večerašnjem razgovoru za KoSSev demantovao je tvrdnje kosovskog premijera o održavanju sastanka rukovodstva stranke sa Radoičićem u Raški i njegovom prisustvu.

Kaže da „prvi put čuje takve stvari“.

„Potpuni demant po tom pitanju. Ne razumem kakve veze više ima Milan Radoičić sa Srpskom listom“, poručio je Elek, podsetivši da su osim predsednika stranke 24. oktobra imenovani i novi potpredsednici.

Kurtijeve navode o sastanku u Raški predsednik Srpske liste definiše i kao „smešne stvari“.

„Pojma nemam o takvim sastancima i navodima Aljbina Kurtija“, podcrtao je Elek.

Sa druge strane, kaže da se Srpska lista zalaže za to da se parlamentarni i lokalni izbori Srbije zakazani za 17. decembar održe i na teritoriji Kosova.

Potvrdio je i navode o kojima su mediji nezvanično izveštavali – da je ovim povodom Kancelarija za KiM uputila zahtev šefu Misije OEBS-a na Kosovu, Majklu Devenportu.

Podsetimo, prištinski mediji izvestili su ranije ove nedelje da je zvanični Beograd pisao OEBS-u i zatražio od ove misije da „prikuplja glasove srpskih birača koji žive na Kosovu“.

Ova misija je potom o tome obavestila kosovsku vladu, navodeći da je spremna da sprovede prikupljanje „pod istim uslovima kao i u prethodnim slučajevima“.

„Da bi srpska zajednica na Kosovu učestvovala na izborima Srbije, mora da postoji poseban dogovor“, naveo je u međuvremenu kosovski premijer, Aljbin Kurti u pismu upućenom šefu Misije OEBS-a, zatraživši ujedno da zvanični Beograd inicira zaključenje ovakvog sporazuma, preneli su danas prištinski mediji.

***

BONUS VIDEO – N1 u selu Sukovo, gde su Zvonko Veselinović i Milan Radoičić iskopavali šljunak (4.11.2023)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar