Aljbin Kurti Albin Kurti
Aljbin Kurti Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u pismu šefu kancelarije EU na Kosovu Tomašu Šunjogu ocenio da je žalosno da dok Kosovo radi sa EU i zemljama Kvinte na pronalaženju prihvatljivog rešenja "između dve vlade" za organizovanje srpskih izbora na Kosovu, nelegalne strukture Srbije pokušavaju da organizuju izbore na Kosovu kao da njena Vlada ne postoji. U pismu Kurti ocenjuje da Beograd u svom zahtevu ni ne pominje Vladu Kosova, već je naziva "relevantnim organom vlasti Kosova".

Prema njegovim rečima „ilegalne strukture Srbije na Kosovu to rade uz sredstva i podršku Beograda“.

„Verovatno zbog toga pokušavaju da se izbori ‘održe’, umesto da se traži njihovo održavanje, uzimajući zdravo za gotovo nadležnost Beograda da odlučuje o teritoriji Kosova“, kaže se između ostalog u pismu kosovskog premijera.

Kurti je naglasio da Beograd u svom zahtevu koristi termin „birači sa pravom glasa“ umesto „birači u inostranstvu“.

Istakao je da je „važno da ovaj napor Srbije ne legitimišu ni vlasti EU ni OEBS“.

Kurti je rekao i da se „Beograd u mnogim aspektima pokazuje destruktivnim“, za šta je kao primer naveo „nesprovođenje nekih sporazuma, kao i odbijanje Srbije da uvede sankcije Ruskoj Federaciji“.

Ja ne suspendujem sudije, Vučić to možda radi

On je odgovarajući na optužbe predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je po njegovom nalogu suspendovana predsednica Osnovnog suda u Mitrovici Ljiljana Stevanović, poručio da on ne smenjuje sudije, ali da možda „predsednik Srbije suspenduje i smenjuje sudije i tužioce“.

„Nisam ni predsednik ni član Sudskog saveta Kosova. Pravosuđe je nezavisno od Vlade. Možda u Srbiji predsednik suspenduje i smenjuje sudije i tužioce. To se ne dešava na Kosovu ni sa sutkinjom Stevanović. Mi smo najdemokratskija zemlja od šest zemalja Zapadnog Balkana, potpuno povezana sa EU i NATO-om“, napisao je Kurti.

Sudski savet Kosova je danas, odgovarajući na optužbe Vučića, ponovio da odluku o suspenziji predsednice Stevanović nije doneo pod pritiskom ili uticajem politike.

Povodom smene sutkinje Stevanović danas su u Severnoj Mitrovici i Gračanici održani mirni protesti Srba.

BONUS VIDEO: Protest u Kosovskoj Mitrovici

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar