Milica Kralj
Milica Kralj Foto: Ivan Dinić/Nova.rs

Milica Kralj, rediteljka i članica Skupštine slobodne Srbije, izjavila je za N1 da joj smeta "licitacija imenima" kandidata opozicije za predstojeće izbore, jer joj sve to liči na rijaliti program.

„Gledala sam gostovanje Vladete Jankovića na N1. On jeste ostavio slobodan prostor da bude kandidat za gradonačelnika, i ja svakako pozdravljam činjenicu da se ovaj deo opozicije oko toga usaglasio. Međutim, ne bih želela da učestvujem u liciticiji kandidata, volela bih da sačekam do kraja“, rekla je u Novom danu na N1.

Gošća N1 kaže i da je licitacija imenima „možda odgovor na pitanje zašto javne ili nestranačke ličnosti ne žele da se politički aktiviraju“.

„Malo se sve pretvara u rijaliti, pa nije ‘Marry me’, nego – meri me. U teatru apsurda ranijih dana mogli ste da čujete – ‘izmeri me’, ‘jesmo li merili’, ‘ne, ti nisi meren’, ‘ja ne želim da me mwrite’. Eto, mi u tome učestvujemo“, kazala je Kralj.

Prema njenim rečima, ta „merenja“ treba da idu u tajnosti.

„Da mi birači ne bi trebalo da se time opterećujemo. A da glasamo za kandidata koji bi pristao da bude meren i izmeren. Mi moramo ove izbore da dobijemo, nemamo drugog izbora“, rekla je.

Buni se, dodala je, što se pozorište „stavlja u istu ravan ovoga što živimo“.

„Pozorište vrca od mašte, a mi smo u teatru apsurda obesmislili većinu reči, koristimo neke reči i zabezeknete se koliko su promenjena značenje reči sloboda, recimo… Danas se slobodom manipuliše, sama ta reč je obesmišljena. Pa kad čujete od vlasti da oni nude nama neke slobode, onda se vi pitate da li je ta sloboda pojeftinila, promenila kontekst, jer ona sada nije ono o čemu smo mi učili“, naglasila je Kralj za N1.

Iz pozorišta, dodala je, možete da izađete ako vam se predstava ne sviđa, ali u „realnosti tog bega nema“.

Zadatak nje i javnih ličnosti je, kaže, da ohrabre građane.

„Javno izgovorena reč ima veliku težinu za mene. To što se dešava me je mnogo obeshabrilo i ja sam razmišljala da li da dođem uopšte kod vas u emisiju. Ali moj zadatak je da ohrabrim građane, da smo mi ti koji imamo moć. Političari se mogu nadgornjavati, mi nikad goru vlast nismo imali, ali će ovu bitku dobiti građani. Ja ću pobediti svoje obeshrabrenje, želim da verujem da imam poverenje u građane koji će shvatiti da se sada bore ne samo da smene ovu vlast, već da se bore za budućnost, da će svaku sledeću ovakvu vlast smeniti odmah“, rekla je Milica Kralj.

Snaga naroda

U tome je snaga naroda, a to su, kako je rekla, pokazali i protesti protiv eksploatacije litijuma u Srbiji. U četvrtak uveče na protestu ekoloških aktivista u Beogradu, Savo Manojlović iz Pokreta Kreni-promeni, rekao je da ukoliko ne bude moratorijuma na iskopavanje, da će oni organizovati blokade na dan izbora i opstruisati izbore.

„Podržavam Sava u njegovim namerama, mislim da on zna šta hoće. Borba u ono u šta veruješ danas mora biti tako oštra i jaka. Cenim što je uspeo da animira mlade ljude, mladi ljudi koji su se sad probudili – treba da ih saslušamo, jer inače za šta se mi borimo“, rekla je rediteljka.

Dodala je da je na prošlim izborima bila za bojkot.

„Ja sam bila za bojkot onakvih izbora, a sada mislim da je izborni proces još gori i ja smatram da je za mene sada najbolje da ja čuvam te kutije. Prijavila sam se na Vračaru, ne znam na koji drugi način bi se borila za te izborne uslove. Ali nemam ništa protiv da se situacija i zaoštri“, kazala je i dodala da izborni uslovi kako vreme odmiče neće biti bolji.

Evropski parlamentarci to baš ne bi rekli, jer po njihovom mišljenju je bilo pomaka u poboljšanju izbornih uslova.

„Oni kažu da ima pomaka, jer njima iz nekih razloga odgovara da se ide na te izbore i videli smo da su svi ti pregovori bili farsa. Mi ovu bitku sad moramo da dobijemo, da čuvamo te kutije, da masovno izađemo u izbore ako se tako odluči, a vlast možda treba držati u neizvesnosti hoćemo li ih opstruisati. Ali ako se odluči da se ide na izbore, biće – ‘Ljubinka, sine, idemo sad na izbore“, rekla je gošća N1.

Jer je i „glavna tema“ izbora – opstanak, dodala je.

„Ovo je opstanak, tu nema neke glavne teme. Da nije ovako zaoštrena situacija, možda bi teme bile ekonomija, zdravstvo, kultura, ali u ovom trenutku je ugroženo sve“, zaključila je.

BONUS VIDEO: Vladeta Janković o moći kineskih investitora, opozicionim kolonama i odnosima Beograda i Vatikana

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar