Siniša Kovačević i Dragan Bujošević Foto:Ivan Dinić/Nova S, Vesna Lalić

Poslanik Narodne stranke i predsednik Odbora Skupštine Srbije za kulturu i informisanje Siniša Kovačević izjavio je danas da je Radio-televizija Srbije (RTS) u dubokoj stvaralačkoj krizi i krizi rukovođenja jer na toj televiziji nije mesto emisijama tipa "na večeri kod Zorice Brunclik" i ne priliči joj da se voditeljke u novogodišnjem programu obučene u garderobu iz "Travijate" tuku oko mikrofona sa Darom Bubamarom.

„Nađite novog Bajforda da nam napravi novi ‘Neven’ i novi ‘Poletarac’. Neka novinar RTS-a intervjuiše predsednika Srbije Aleksandra Vulića, a ne da ga hladi lepezom“, rekao je Kovačević direktoru RTS-a Draganu Bujoševiću na sednici odbora na kojoj se raspravljalo o finansijskom izveštaju te televizije za 2021. godinu.

„Zar zaista mislite da bi diplomirani sociolog trebalo da vodi zabavni program? Zar mislite da mi koji smo odrastali na emisijama ‘Neven’, ‘Poletarac’, ‘Na slovo na slovo’, i koje su podizali Duško Radović, Ljubivoje Ršumović, Vera Belogrlić, Donka Špiček… Ne bi sada svojoj deci i unucima trebalo da ponudimo neki novi ‘Neven'“, pitao je Kovačević Bujoševića.

Kovačević je upitao Bujoševića sa koliko sekundi reklamnog prostora raspolaže RTS, po kojoj ceni ih prodaje i koliki prihod od toga ostvaruje.

On je podsetio da su ranije „u redakcijama televizije sedeli“ Pavle Ugrinov, Slobodan Selenić, Aleksandar Popović, Muharem Pervić, Filip David, Radomir Putnik i Milovan Vitezović.

„Ponedeljkom su bile emitovane premijere drama, i to 40 drama godišnje, a za premijerne ponedeljke pisali su Danilo Kiš, Borislav Pekić, Brana Crnčević i Miodrag Bulatović“, rekao je Kovačević.

On je ocenio kao zabrinjavajuće to što su Bujošević i predsednik Upravnog odbora RTS-a Branko Klanšček u sukobu.

„Sa lapidarnom lakoćom se prelazi preko činjenice da se pokriva gubitak RTS-a od dva miliona evra u 2021. godini“, naveo je Kovačević.

Kovačević je najavio da će uskoro zakazati sednicu odbora o informativnom programu RTS-a na koju će pozvati Bujoševića i urednika tog programa Nenada Lj. Stefanovića.

Poslanik Narodne stranke je istakao da je RTS „ugaoni kamen srpske kulture“ i da mora da svake godine snima sve premijere u profesionalnim pozorištima.

„Siguran sam da će za 20 godina neko hteti da magistrira na opusu Dejana Mijača, ali toga neće biti, a snimanjem predstava ništa ne gubite, nego dobijate dva do četiri sata odličnog programa“, zaključio je Kovačević.

Podsetimo, Odbor Skupštine Srbije za kulturu i informisanje usvojio je večeras izveštaj o radu Radio-televizije Srbije (RTS).

Za izveštaj je glasalo devet članova Odbora, „protiv“ je bilo četvoro, a jedan je bio uzdržan.

Na sednici se vodila polemika o trošenju novca na javnom servisu.

***

BONUS VIDEO – Ne stišava se bura: Policija proverava, čelnici RTS tvrde da su – čisti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare