Vladimir Kovačević Foto: Nova-Da se struka pita/Promo

"Razgovori sa zemljama jugoistočne Azije i potpisivanje sporazuma koji je u ime Srbije prihvatio ministar spoljnih poslova Ivica Dačić mogu ostati „mrtvo slovo na papiru“ zbog neozbiljnosti države Srbije i njenog rukovodstva", izjavio je Vladimir Kovačević, predsednik Nove – Da se struka pita (Nova D2SP).

Kovačević, koji se trenutno nalazi u Vijetnamu i Kambodži, naglašava da Srbija amaterski ulazi na ogromno tržište Indokine i, umesto plana i strategije, nije sposobna ni da uspostavi mrežu diplomatskih predstavništava i da zaduži ljude koji bi u naše ime komunicirali sa državama domaćinima.

Pročitajte još:

„Postoji ogromno neiskorišćeno tržište i samo jedan ambasador na pola milijarde ljudi u ovom značajnom delu sveta. Ako to uporedimo sa time da imamo ogromno diplomatsko osoblje na 450 miliona stanovnika Evropske unije, a pokušavamo da osvajamo i druga tržišta, meni to izgleda diletantski. Poslednji je trenutak da vlast u Srbiji razume da je moguće poslovati u celom svetu i da mi imamo šta da ponudimo. Međutim, mora se pokazati pamet, mudrost i iskustvo, a ne želja sa jeftinim poenima bez sadržine“, rekao je Kovačević.

Predsednik Nove D2SP takođe ističe da postoji „glad“ za znanjem i robom u ovom delu sveta, a da mi možemo da se pozicioniramo znanjem i kvalitetom svojih usluga.

Foto: Privatna arhiva

„Ono što nedostaje jeste strategija države Srbije, koja i prema Zapadu i prema Istoku ima politiku navodnih dobrih odnosa, dok svakodnevni život, a posebno poslovni svet, konstantno ima probleme i ne postoji vidljiv mehanizam da država stane iza njih. Naše iskustvo koje posedujemo i decenije rada i na tržištima Evrope, ali i Azije, biće dobar osnov u nekoj budućoj vlasti gde Nova – Da se struka pita planira da podnese najveći teret kada je u pitanju srpska ekonomija i privreda – zaključio je Kovačević.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar