Vladimir Kovačević
Vladimir Kovačević Foto: BETAPHOTO/NARODNA STRANKA

"Ministar zdravlja nikako ne sme nikada više da bude lekar jer ta funkcija zahteva sasvim dugačije veštine od onih kojima se uče lekari na Medicinskom fakultetu. Dokaz tome je i ministrovanje Danice Grujičić", izjavio je danas Vladimir Kovačević, predsednik Nove – Da se struka pita (Nova D2SP).

Kovačević ističe da je sa postavljanjem Danice Grujičić na mesto ministra zdravlja, Srbija izgubila izuzetnog lekara, a dobila izuzetno lošeg ministra zdravlja.

Dodaje da je dokaza u prilog tome mnogo, a bilo ih je i ranije kada smo, po stereotipu, za ministre zdravlja postavljali lekare.

„Najsvežije nesnalaženje je i donošenje Pravilnika kojim se suspenduje mogućnost obavljanja kliničkih ispitivanja lekova faze 1 (1a, 1b) sa svih zdravstvenih ustanova i kompanija koje su prethodno stekle uslove za obavljanje ovih aktivnosti na samo zdravstvene ustanove u javnoj svojini. Time se ogrešila o snop drugih zakona koje ona ne poznaje, što je čini potpuno nekompetentnom“, navodi Kovačević.

Kovačević je upitao ministarku da li razume da smo se kao država opredelili da živimo i radimo u kapitalističkom društvenom uređenju sa izraženom socijalnom notom.

„Da li razumete da je osnovni reprezent kapitalizma kapital? Da li razumete da se u kapitalizmu ne razdvajaju kompanije niti ustanove po poreklu kapitala? I zbog toga se pitam odakle vam pravo da suspendujete pravo na profit privatnim bolnicama i ustanovama za obavljnje ove vrste delatnosti“, rekao je Kovačević.

Kovačević podseća da su se zbog ove grube greške nadležnog ministra zdravlja, 21. avgusta 2023. godine, premijerki Srbije Ani Brnabić obratile mnoge asocijacije i udruženja (NALED, AmCham, INOVIA, KLINIS i drugi), koje ističu negativan efekat ove uredbe na dalji razvoj ove oblasti i pogoršavanje poslovnih aktivnosti zarad nepostojećeg interesa na drugoj strani.

Predsednik Nove D2SP ističe da je zdravstveni sistem u Srbiji, njegovo funkcionisanje, veliki finansijski teret za sve građane Srbije i njene poreske obveznike koji takav trom sistem finansiraju.

„Umesto da popravljamo ambijantalne uslove, liberalizujemo ih i omogućujemo veliku profitabilnost svih kompanija i ustanova koje posluju pod patronatom Ministarstva zdravlja, suprotno tome, katastrofalnim uredbama, pravimo korak unazad i time otežavamo poslovne aktivnosti i time prilive u budžet Srbije iz kojih se finansira i samo Ministarstvo zdravlja“, poručio je Kovačević.

Kovačević navodi da su se stručne službe stranke Nova – Da se struka pita opredelile za hitnu reakciju i da ovim saopštenjem daju podršku oštećenim kompanijama i zdravstvenim ustanovama da se spreči sprovođenje i suspenduje ova nakaradna uredba.

Kovačević ističe da se u Srbiji odavno ne poštuje struka, koja nije vezana samo za formalno obrazovanje, već i za iskustvo.

„Kao stranku, ova okolnost nas ohrabruje za nastavak političke aktivnosti koja će to izmeniti i rezultirati masivnim reformama zdravstvenog sistema Srbije, koji je i jedna od najvažnijih tačaka programa stranke Nova – Da se struka pita“, zaključio je Kovačević.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar