Vladimir Kovačević POKRET "DA SE STRUKA PITA"
Vladimir Kovačević Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

"Pored serije saopštenja i izjava u kojima smo, sa namerom, želeli da izvršimo pritisak na nadležne službe Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da ozbiljnije shvate važnost efikasnog suzbijanja afričke svinjske kuge i time sprečimo njeno širenje, danas svedočimo tome da je došlo do najgoreg, a to je zaražavanje velikih farmi, izjavio je Vladimir Kovačević, predsednik Nove – Da se struka pita (Nova D2SP).

„Naime, prema informacijama stručnih službi stranke Nova D2SP, jedna od najvećih farmi u Srbiji, farma „Petrović salaš“ kraj Stare Pazove, u vlasništvu „Delta agrara“, zaražena je, sa preko 20.000 glava svinja u raznim kategorijama. Kada to uporedimo sa do sada ukupno eutanaziranih 26.000 tovljenika, ovo predstavlja najveći skok (80 odsto) u zaražavanju i jedan od najmasivnijih udara na stočni fond Srbije“, tvrdi Kovačević.

Kovačević dodaje da je na farmi zaraženo 1.200 krmača-prasilica (krmača), oko 10.000 tovljenika i oko 9.000 raznih kategorija svinja koje čekaju eutanaziju.

Pročitajte još:

„Da postoji moralna odgovornost, ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković bi odavno ponudila ostavku, prvenstveno zbog neefikasnosti u suzbijanju ove bolesti, kao i zbog neozbiljnosti u shvatanju posledica ove pošasti, pa se može dogoditi da u Srbiji nemamo nijednu jedinu živu svinju“, ističe Kovačević.

Pošto se to nije dogodilo, kaže Kovačević, insistiramo danas na odgovornosti premijerke Ane Brnabić, jer je ugrožena jedna cela grana poljoprivrede.

Kovačević upozorava da je takođe ugrožena i ishrana cele nacije, jer svinjsko meso, pored pilećeg, predstavlja cenovno najdostupnije meso za građane Srbije.

„Zbog svega iznetog, predlažemo uvođenje vanrednog stanja, sa strogo kontrolisanim kretanjem ljudi i vozila sa jasnim koridorima u odnosu na zaražena područja, što je odavno trebalo uraditi „,poručuje Kovačević.

Kovačević navodi da vojska i policija moraju izolovati zone, a nacija mora biti upoznata sa posebnim pravilima ponašanja, kako bismo sačuvali ovu ugroženu vrstu domaće životinje sa strateški važnim uticajem na ishranu ljudi.

„Svakako se ovo nikako i nikad ne bi dogodilo da se struka pita u Srbiji“, zaključio je Kovačević.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar