Na sastanku opozicije koja organizuje proteste "Srbija protiv nasilja", odlučeno je da predstavnici desnice neće učestvovati u organizaciji protesta, te se za sada ne vidi potreba da se proširi broj partija koje organizuju proteste. Takva odluka došla je nakon izjave poslanika Narodne stranke Stefana Jovanovića, koji je rekao da na proteste treba pozvati i predstavnike Novog DSS, Dveri i Zavetnika.

Samo dan nakon što je poslanik i jedan od tehničkih organizatora protesta Stefan Jovanović poručio da bi trebalo proširiti format protesta, te da kao organizatore treba pozvati i desnicu iz parlamenta, ali i Srbija Centar (SRCE) i Dosta je bilo, opozicija je odlučila – neće biti promena u organizaciji.

Poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević, koja je jedan od tehničkih organizatora protesta, naglasio je za Novu da su predstavnici opozicije konstatovali na sastanku u ponedeljak da je desnica ostala pri svom stavu da ne učestvuje u organizaciji protesta.

Srđan Milivojević Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Mi smo konstatovali ponovo danas da desnica od početka protesta ne učestvuje u organizaciji. Konstatovali smo da nisu želeli da se uključe u organizaciju protesta i tu nema nikakvih promena. Opredelili su se da deluju parlamentu, oni su doneli odluku da se ne uključe, ne mi. Ne vidimo za sada potrebu da proširujemo format koji organizuje protest“, poručio je Milivojević.

Šta misle drugi predstavnici opozicije?

Radomir Lazović iz Zeleno-levog fronta podsetio je da su se desničarske organizacije same isključile iz organizacije protesta još na samom početku. On je naglasio da ne razume kako neko je protiv zahteva može da bude u organizaciji protesta.

„Desničarske organizacije su se same isključile iz organizacije protesta „Srbija protiv nasilja“ još na početku. Govorili su i o tome da su protesti neopravdani i da treba odustati od njih. Kako neko ko ne podržava zahteve, može biti u organizaciji protesta? Neke od desničarskih organizacija su otvoreno radile protiv anketnog odbora koji je trebalo da utvrdi širi kontekst u kome su se desile tragedije. Neke od navedenih su širile teorije zavere da je hrvatska tajna služba umešana u ubistva i to ni manje ni više za govornicom Narodne skupštine“, rekao je Lazović za Novu i dodao:

Radomir Lazović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Podsećam i na to da neki od lidera nisu bili ni na jednoj sednici mesecima, ni na jednoj na kojoj se raspravljalo o ovim tragičnim dešavanjima što je za mene apsolutno neshvatljivo. Zato mi je čudno uopšte da bi neko izneo ovakav predlog. Za mene je takođe pitanje i da li Narodna stranka nakon stavova njihovih lidera podržavaju proteste ili su spremni da zbog svoje unutrašnje podele i cepanja zabijaju klipove u točkove nečega što je javni interes”, poručio je Lazović za Novu.

Đorđe Stanković iz Narodnog pokreta Srbije (NPS) rekao je da desnica treba da objasni zašto do sada nije učestvovala u organizaciji protesta.

Foto:privatna arhiva /MLADEN SAGOVAC;

„Ključna stvar je da smo mi parlamentarne partije desnici zvali na taj inicijalni sastanak i oni nisu želeli da učestvuju u organizaciji protesta. U međuvremenu su kritikovali su proteste na različite načine, a u parlamentu su na određene zahteve poput smene Gašića, drugačije su glasale, odnosno protiv naših predloga. Udaljili su se sami iz organizacije. Ne treba mi da objašnjavamo zašto nekog ne zovemo, nego oni treba da objasne zašto do sada nisu učestvovali“, naglasio je Stanković za Novu.

Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka rekao je da mu predlog Jovanovića nije jasan i da je zakasnio.

Foto:A.K./ATAImages

“Prvo, taj predlog je zakasnio jer protesti traju već četri meseca. Drugo, nije jasno šta je cilj tog predloga, jer svako ko je želeo do sada je mogao da se priključi protestima građanima. Iz desnog bloka odazvale su se samo Dveri, ali su ubrzo napustili organizacioni odbor. Sve opozicione parlamentarne i vanparlamentarne stranke i pokreti koji podržavaju zahteve građana dobrodošli su na protestima ‘Srbija protiv nasilja’, ali ne i oni koji nisu glasali za smenu ministra policije Bratislava Gašića, kao što je Novi DSS Miloša Jovanovića. Kome je dobar Gašić nema šta da traži među narodom“, rekao je Jovanović za Betu.

Kopredsednik Zajedno Nebojša Zelenović rekao je da su „podržavaoci Vulina i Gašića sami sebe isključili“.

Nebojša Zelenović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Protesti „Srbija protiv nasilja“ su doneli nekoli značajnih dostignuća. Oslobođenje od straha, pojačavanje pritiska na vlast, zajedništvo, ali i činjenicu da su građani dobili potpuno jasnu sliku o spremnosti svakog politickog aktera da se bori za njihove interese Svako je dobio priliku da se u ovoj borbi iskaže. Dobitnici mačeva, podrzavaoci Gašića i Vulina sami su sebe isključili“, naveo je Zelenović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar