Foto: Nova.rs, MUP Srbije

Sa preuzimanjem Ministarstva unutrašnjih poslova, Aleksandar Vulin je u tom ministarstvu napravio pravu čistku. Državana sekretarka Biljana Popović samo je jedan od funkcionera za koju dolaskom Vulina u policiji nije bilo mesta. U MUP-u nisu opstali ni drugi bliski saradnici Nebojše Stefanovića, poput Milosava Miličkovića, Gorana Papića ili Katarine Tomašević, kao ni brojni načelnici policijskih uprava, odeljenja…

Niz gafova i afera pratilo je rad Nebojše Stefanovića dok je bio na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova, ali je uprkos njima važio za vernog saradnika Aleksandra Vučića. Pa ipak došlo je do njegove  “prekomande” u Ministarstvo odbrane i rokade sa Aleksandrom Vulinom.

Šta mu je prvi čovek države tačno zamerio nije do kraja poznato, ali su posledice trpeli i njegovi najbliži saradnici. Tako je iz MUP-a morala da ode i državna sekretarka Biljana Popović, koja je dugo bila najisturenija funkcionerka tog ministarstva. Ona je otišla na istu poziciju u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, ali za platu koja je niža za čak 124.000 dinara.

U MUP-u se nije proslavila, na sebe je skretala pažnju napadima na opozicione lidere, kao i mahanjem službene beleške u slučaju zverskog prebijanja mladića u Novom Sadu, tako da je okom kamere zabeleženo sve vezano za istragu: imena žrtve i svedoka, ko je i kad davao iskaz i šta se sve dešavalo tog dana, što su u tom trenutku bili strogo poverljivi podaci.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Bes javnosti na sebe je navukla kada je Igora Jurića, oca ubijene devojčice Tijane pitala gde je on bio kada se desilo ubistvo.

Na spisku državnih sekretara u MUP-u nema ni Milosava Miličkovića, koji je bio jedan od najbližih saradnika Nebojše Stefanovića. Miličković je i jedan od osnivača Srpske napredne stranke, a osim funkcije u MUP, bio je i član NO JP Poslovni prostor Rakovica, kao i odbornik u toj opštini.

Šira javnost za njega je čula kada je predložen za svedoka odbrane u slučaju Predraga Koluvije, koji je optužen za uzgajanje 1,6 tona marihuane.

Milosav Miličković Foto: Dragan Mujan/Nova.rs
Milosav Miličković Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Kako je pisao Krik, Koluvija tvrdi da nije uzgajao marihuanu, već industrijsku konoplju – biljku iz iste porodice koja je legalna za uzgajanje. Njegova odbrana kaže da je uzgajanje ove biljke prijavio Ministrastvu poljoprivrede, ali i MUP-u i da to Miličković može da potvrdi.

„Policija je znala da se to (industrijska konoplja) proizvodi tamo“, rekla je Zora Dobričanin, advokatica Koluvije i dodala:  „Predložili smo Miličkovića za svedoka sa kojim je Koluvija išao na poslovne, a ne neke privatne razgovore”.

Pre vremena iz MUP-a otišla je i Katarina Tomašević, koja je bila pomoćnica Stefanovića i načelnica Sektora za ljudske resurse. Ona je po dolasku Vulina, podnela ostavku dve godine pre kraja mandata.

Katarina Tomašević Foto: mup.gov.rs

Tokom trogodišnjeg boravka u MUP, Tomašević je spočitavano najpre to što se nalazila na funkcijama za koje nije bila stručna, s obzirom na to da je prethodno radila u JP „Pošte Srbije“. Kao i većinu Stefanovićevih najbližih saradnika, ni njeno ime nisu zaobišle afere, pa je tako ministar omladine i sporta Vanja Udovičić letos zaradio krivičnu prijavu jer je navodno uplaćivao državni novac Savezu za rekreaciju i fitnes, čiji je predsednik suprug Katarine Tomašević.

Dolazak Vulina značio je odlazak Gorana Papića iz MUP-a, koji je u vreme Stefanovića bio zamenik načelnika SBPOK-a. Papić je zvanično sam podneo ostavku nekoliko dana nakon dolaska Vulina, ali sudeći po događajima koji su kasnije usledili nije isključeno da je ona bila iznuđena.

Foto:printscreen pink.rs

On je uhapšen 9. marta pod optužbom da je zloupotrebio službeni položaj time što je naložio načelniku Policijske uprave za grad Beograd da vrati oduzeti blindriani automobil Marku Miljkoviću, saradniku Veljka Belivuka.

Papić nije uživao samo poverenje Stefanovića, već i Aleksandra Vučića, koji ga je i javno hvalio. Nakon toga o njemu su pisani hvalospevi u medijima bliskim vlastima.

Osim Papića, bez funkcije u MUP-u ostao je i njegov šef, odnosno načelnik SBPOK-a Ilija Hoboda, koji je kao inspektor radio na slučaju Ognjanovića.

Po dolasku Vulina iz Službe unutrašnje kontrole otišao je Dragan Kujundžić, a smenjeni su i Jasmina Rajković, načelnica Policijske uprave Kragujevac, Sanja Dimitrijević, načelnica Policijske uprave Zaječar, Nikola Popovac, načelnik PU Pančevo, kao i Srđan Lazić načelnik Policijske uprave Požarevac.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare