Foto: mup.gov.rs/Arhiva

Katarina Tomašević, nekadašnja pomoćnica bivšeg ministra policije Nebojše Stefanovića i načelnica Sektora za ljudske resurse, podnela je pre nekoliko dana ostavku na tu funkciju, dve godine pre isteka mandata, saznaje portal Nova.rs. Tokom trogodišnjeg boravka u MUP, Tomašević je spočitavano najpre to što se nalazila na funkcijama za koje nije bila stručna, s obzirom na to da je prethodno radila u JP "Pošte Srbije". Kao i većinu Stefanovićevih najbližih saradnika, ni njeno ime nisu zaobišle afere, pa je tako ministar omladine i sporta Vanja Udovičić letos zaradio krivičnu prijavu jer je navodno uplaćivao državni novac Savezu za rekreaciju i fitnes, čiji je predsednik Tomaševićkin suprug.

Da će Tomašević napustiti MUP zajedno sa svojim šefom Stefanovićem, bilo je sasvim očekivano, imajući u vidu da je njeno bivstvovanje u poiliciji, sve vreme, krajnje upitno. Prema zvaničnom rešenju o razrešenju objavljenom na sajtu Vlade, Tomašević je pismenu ostavku podnela 8. decembra, da bi joj dva dana kasnije bila uvažena.

Tomašević je u fotelju načelnice novoformiranog Sektora za ljudske resurse zasela u martu 2016, da bi od naredne godine postala i Stefanovićeva pomoćnica.  U njenoj zvaničnoj biografiji na sajtu MUP stajalo je da je u to ministarstvo došla iz JP „Pošte Srbije“, zbog čega se odmah povelo pitanje njene stručnosti da se bavi novom funkcijom u MUP.

Foto: Nova.rs

„Pomoćnica ministra policije je karijeru počela u zemunskoj pošti 2000. godine. Kasnije je napredovala od mesta rukovodioca Službe za poštansku mrežu do šefa Direkcije za poštanski saobraćaj u Sektoru za kvalitet poštanskih usluga. U MUP je došla kao direktorka Direkcije za pismonosne usluge i zamenica direktora Funkcije usluga. Neko će pomisliti da je nova pomoćnica ministra možda tokom formalnog obrazovanja stekla znanje o policiji i upravljanju ljudskim resursima. Na to ne upućuje diploma Pravnog fakulteta i master na Fakultetu organizacionih nauka, gde joj je tema završnog rada bila unapređenje poštanskih usluga u cilju podizanja zadovoljstva korisnika.

Pročitajte još:

Nameće se logično pitanje: šta pomoćnicu ministra unutrašnjih poslova kvalifikuje da vodi novoformirani Sektor za ljudske resurse, koji bi trebalo da u potpunosti promeni rad policije u Srbiji, uvede famozno karijerno napredovanje i profesionalizuje policiju“, zapitao se Saša Đorđević iz centra za bezbedonsonu politiku, u svom autorskom tekstu objavljenom na Peščaniku, iz aprila 2016.

Stručnost koja joj je odmah dovedena u pitanje, Tomašević međutim, nije predstavljalo nikakav problem, pa ju je tako Vlada u januaru 2017. imenovala za pomoćnicu ministra od ukupno pet koliko ih je Stefanović imao. Mediji su je označavli kao jednu od najbliđih Stefanovićevih saradnica, a u žiži jacvnosti našla se i u avgustu, nakon što su predstavnici demokratske stranke podneli Tužilaštvu za organizovani kriminal krivičnu prijavu protiv ministra za sport Vanje Udovičića.

U prijavi, koja je ostavljena na pisarnici Tužilaštva za organizovani kriminal, između ostalog, piše da postoji osnovana sumnja da je aktuelni ministar sporta davao preko Ministarstva velike iznose za Savez za rekreaciju i fitnes, čiji je predsednik Dragan Tomašević, Katarinin suprug.

Pročitajte još;

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare