Aleksandar Vučić, Nebojša Stefanović i Ana Brnabić
Aleksandar Vučić, Nebojša Stefanović i Ana Brnabić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Prethodnih dana činilo se da je sukob Aleksandra Vučića i Nebojše Stefanovića utihnuo. Po režimskim medijima nije se kao ranije govorilo o “prljavim poslovima” bivšeg ministra policije, a njegovi saradnici su odjednom prestali da pune stupce naslovnih strana, što je ujedno bio i povod da mnogi pomisle da je došlo do, ako ne pomirenja, onda bar primirja. Međutim, nakon poslednjih izjava predsednika i premijerke, čini se da je u pitanju bilo samo zatišje pred buru. Nastavak ove sage doneo nam je poglavlje pod nazivom - “Slina”.

Pročitajte još...

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je danas da je novi heroj opozicije potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Nebojšta Stefanović, kojeg su do skora nazivali „Slinom“, a sada su ga „uzeli u zaštitu“.

“Oni mu dali nadimak Slina, a danas kažu – Stefanovića mnogi potcenjuju. On ništa nije zgrešio, on je ministar u mojoj vladi. Ako jeste, nadležni organi će o tome odlučivati, ali neverovatno je da ga oni koji su ga zvali Slina, sada uzdižu u nebesa, rekla je Brnabić na TV Pink.

Verovatno da ni samom ministru nije bilo prijatno dok je slušao svoju “šeficu” kako ga na televiziji sa nacionalnom frekvencijom brani, obaveštavajući milionski auditorijum kako ga je opozicija nazivala. Da će tako nešto uslediti i da će nadimak “Slina” ponavljati iz dana u dan, najavio je par dana ranije predsednik Vučić.

„Opoziciji je sad Nebojša, koga su juče nazivali ‘Slina’, postao najbolji, zato što se nadaju da bi mogao da uradi nešto protiv mene“, reče šef srpske države dok je bio u nečemu što se ne zove funkcionerska kampanja, već uobičajeni obilazak radova u par dana uoči lokalnih izbora u Zaječaru.

Iskreno, nikad nisam čuo da onaj koga Vučić naziva tajkunom i mafijašem koristi termin „Slina“ kad govori o Stefanoviću. Ne sećam se ni da je onaj drugi, kojeg je predsednik takođe vređao i nazivao fašistom, koristio takav izraz za Stefanovića. A da budem pošten – nije mi ni poznato da je termin „Slina’ koristio onaj što je došao iz Njujorka i kojeg je predsednik nazivao belosvetskim ološem.

Zapravo, većinu javnih uvreda, koje sam mogao da čujem u poslednjih nekoliko godina, pa i ovu na račun ministra odbrane, izgovarao je lično Vučić, da bi kasnije iste, možda sa manjim modifikacijama, ponavljali oni koji su ispod njega u hijerarhiji vlasti.

To nam je danas još jednom dokazala Ana Brnabić.

O sukobu između Vučića i Stefanovića se govori više od dva meseca. Počelo je s pričom oko prisluškivanja, zatim se pričalo o nameštanju afera(Jovanjica za Krušik), o protežiranju klana Veljka Belivuka, o carinskoj mafiji, Kokezi, da bi se u poslednjem poglavlju svela rasprava na nadimak „Slina“.

Očito da nijedna od pomenutih priča nije bila dovoljno snažna kako bi se pokolebao stameni Nebojša, pa je Vučić morao da promeni pristup, pokušavajući valjda da dočara karakter čoveka „za kojeg se mnogi nadaju da bi mogao da uradi nešto protiv njega“.

Deluje da je Vučićeva taktička promena unapred razoružala ministra vojnog, jer bi on na ovu uvredu (kad bi hteo/smeo da odgovori), verovatno upotrebio ona tri naziva na slovo „p“. Međutim, problem je što je i njih pre njega već javno upotrebio, u više navrata, upravo predsednik, pa bi to delovalo kao ponavljanje priče od koje nas odavno boli mozak.

S druge strane, ako imamo u vidu da Vučić važi za izuzetno pripremljenog čoveka, koji posebnu pažnju posvećuje svojim javnim nastupima, teško bismo mogli da poverujemo da je on slučajno upotrebio termin „Slina“ kad je govorio o svom kumu i partijskom saborcu, koji se, po svemu sudeći, otrgao kontroli i počeo da solira.

Da li je to dovoljan povod da ga javno vređa? Svakako da nije. Ako ne iz nekog drugog razloga, onda bar zbog proste činjenice da šefu jedne države ne priliči da na takav način govori o ministru kojeg je do juče grlio u trenucima nežnosti uzrokovane ubedljivom i „čistom kao suza“ izbornom pobedom.

I zato, ma koliko taj njihov sukob bio ozbiljan, udarati na kvarno i ispod pleksusa nije sportski. Štaviše, to je ljigavo, da ne kažem slinavo. Stoga bi bilo ljudski da se predsednik i premijerka izvine Stefanoviću, jer su upravo oni ti koji ga vređaju i javno ponižavaju. Kad je Vučić mogao da kaže izvini zbog istarske malvazije, onda ne bi trebalo da mu bude problem da isto učini i zbog Nebojše iz Beograda.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare