Foto: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC/Arhiva

Nakon što je Nebojša Stefanović, neposredno pred smenu sa mesta ministra policije, izrotirao veliki broj načelnika i ljudi iz vrha srpske policije, slično sada čini i novi ministar policije Aleksandar Vulin. Osim što je na mesto prvog čoveka prestoničke policije imenovan Veselin Milić, a na mesto načelnika Sektora unutrašnje kontrole Dejan Kovačević, koji je bivši direktor JP "Beograd vode", promena će biti, prema našim saznanjima, i u PU Pančevo, PU Zaječar, ali i u Upravi saobraćajne policije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je juče da je rešenjem ministra, za novog načelnika PU za grad Beograd postavljen pukovnik Veselin Milić, doskorašnji pomoćnik direktora policije za unapređenje, organizaciju i funkcionisanje Direkcije policije.

Veselin Milić Foto:Screenshot/Youtube/B92

Prema saznanjima našeg portala, ovo nisu jedine smene koje su se prethodnih dana događale u MUP-u.

Nekoliko meseci pre nego što je Nebojša Stefanović sa mesta prvog čoveka MUP-a „premešten“ na mesto ministra odbrane, smenjen je Dragan Kujundžić, koji je bio načelnik Sektora unutrašnje kontrole, a na njegovo mesto, u v.d. stanju, postavljen je Svetozar Radić. Za razliku od Kujundžića, koji je većinu svog radnog veka proveo u unutrašnjoj kontroli, Radić je, kako je Nova.rs već pisala, došao sa mesta zamenika šefa kabineta ministra Stefanovića. Iznenađenje je jer se ne dešava često da neko iz kabineta ministra, prelazi na funkciju načelnika u SUK-u, a spekulisalo se da je Radić postavljen kao čovek od poverenja Nebojše Stefanovića, kako ne bi ispitivao brojne nepravilnosti u radu njegovih kadrova.

Radić je ovih dana razrešen funkcije, a na mesto novog načelnika Sektora unutrašnje kontrole i pomoćnika ministra policije imenovan je Dejan Kovačević, koji je bio direktor JP „Beograd vode“.

Kovačević je u statusu vršioca dužnosti i izabran je odlukom Vlade Srbije na period od šest meseci, a 19 godina je radio kao policajac pre nego što je prošle godine postavljen na mesto direktora „Beograd voda“. Kako je Nedeljnik pisao, u policijskoj karijeri, Kovačević je radio u PU Prokuplje u oblasti privrednog kriminala, a od 2009. godine je prešao u Službu za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK), gde je bio šef jedinice za finansijske istrage za jug Srbije.

Da su Vulin i Kovačević bliski, pokazuje i to što je 2014. godine novi načelnik SUK-a postavljen za pomoćnika direktora Inspektorata za rad u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, čiji je ministar tada bio Vulin.

Kovačević je na tom mestu ostao do 2017, kada se u činu pukovnika policije vratio u Upravu kriminalističke policije MUP Srbije. Tu je radio dok nije izabran za direktora javnog gradskog preduzeća.

Sve je spremno i za smenu nekoliko načelnika policijskih uprava u više gradova u Srbiji.

Prema saznanjima našeg portala, dosadašnji načelnik Policijske uprave Pančevo, Nikola Popovac trebalo bi da bude smenjen, a na njegovo mesto dolazi Saša Mitrović, nekadašnji načelnik PU Požarevac.

Saša Mitrović Foto: printscreen pozarevac.rs

Mitrović je, dok je bio načelnik PU Požarevac, došao u žižu interesovanja nakon što je sredinom oktobra 2013. godine pokrenuo postupak protiv nekoliko policajaca iz svoje uprave zbog prikrivanja nesreće.

Dva policajca, kako su tada mediji pisali, nakon završetka smene izazvali su saobraćajnu nesreću u kojoj je teško povređena žena. Prevezli su je u bolnicu, gde su joj konstatovane teške povrede, ali patrola koja je upućena u bolnicu nije prijavila događaj, niti je evidentirala u policijskoj stanici. Zbog ovog događaja, požarevačka policija formirala je komisiju da ispita okolnosti, a četiri policajca je tadašnji načelnik Mitrović udaljio sa posla. Pokrenut je i disciplinski postupak, zbog učinjene teške povrede službene dužnosti.

Sa druge strane, na mestu PU Pančevo, Popovac je postavljen 2015. godine, a pre toga je bio pomoćnik načelnika Policijske uprave za Grad Beograd. Obrazovanje je stekao na Vojnoj Akademiji, a bio je aktivno vojno lice, dok nije prešao u MUP. Policijsku karijeru započeo je u Beloj Crkvi, a pre postavljenja u Beogradu, bio je zamenik načelnika Odeljenja policije u Pančevu.

Nikola Popovac Foto: Printscreen/YouTube/Radio-televizija Vojvodine

Informacije našeg portala ukazuju da se Sanji Dimitrijević, načelnici PU Zaječar, i prvoj ženi na funkciji načelnika policijske stanice u Srbiji, već navodno kuca rešenje o premeštaju.

Sanja Dimitrijević Foto: radio Magnum/PU Zaječar

Na mestu načelnika, ona je od jula 2017. godine, nakon što je obavljala poslove zamenika, odnosno v. d. načelnika PU Zaječar. Sanja Dimitrijević je januara 2014. godine izabrana za načelnika policijske stanice u Boljevcu i tako je postala prva žena načelnik jedne Policijske stanice u Srbiji u tom periodu. Ona je do 2014. godine bila portparol Policijske uprave u Zaječaru i šef Odseka za informacione tehnologije. U MUP-u je od 1995. godine.

Dosadašnji načelnik Policijske uprave za grad Beograd, pukovnik policije Milan Stanić, rešenjem ministra unutrašnjih poslova, privremeno je premešten na radno mesto zamenika komandanta Jedinice za zaštitu, saopštio je MUP.

Prema našim saznanjima, ovaj iskusni policajac i bivši prvi čovek beogradske policije biće premešten na mesto načelnika Policijske uprave Šabac, dok će dosadašnji šabački policijski načelnik, Zoran Jevđenić biti postavljen za načelnika Uprave saobraćajne policije.

Zoran Jevđenić Foto: Printscreen/YouTube/Radio-televizija As Šabac

Papić u Ministarstvu odbrane

Nova.rs već je pisala da je Goran Papić, bivši zamenik načelnika SBPOK-a i porodični kum bivšeg ministra policije Nebojše Stefanovića, podneo ostavku u MUP-u, nekoliko dana nakon što je na čelo tog resora došao Aleksandar Vulin. Papić je, prema našim saznanjima, navodno premešten i postao je obaveštajac pri kabinetu Ministarstva odbrane.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare